Editura Paralela 45, 2006
Colecţia Bestseller
Titlu original Iceberg Ltd
Traducere de Nicolae Constantinescu

Pe coperta cărţii apare un citat din „Le Nouvel Observateur” care m-a bucurat. Zice că „ Serge Brussolo este prin el însuşi un gen literar”, iar acest lucru l-am spus deja si eu în câteva rânduri. Scriitura lui Brussolo diferă atât de mult de literatura practicată de alţii încât este imposibil de confundat. Dacă mi s-ar nimeri în mână o carte a lui fără coperţi cred că, după primele rânduri, mi-aş da seama cine stă în spatele cuvintelor.

Scrierea unor cărţi horror necesită un talent înnăscut şi o abordare aparte, însă chiar şi printre scriitorii de horror Brussolo reuşeşte să ocupe un loc aparte, nu doar datorită talentului său unic de a exploata micile fisuri din cotidian sau chiar a crea acele fisuri acolo unde nu există, dar şi datorită stilului. Dacă majoritatea celorlalţi simt nevoia să readucă la un moment dat întâmplările într-un spaţiu real, credibil, pentru a conferi veridicitatea atât de necesară unui text horror bun, el nu este încercat de astfel de tentaţii. Poveştile spuse pornesc din real, cei implicaţi sunt oameni obişnuiţi, însă întâmplările pe care ajung să le trăiască se îndepărtează tot mai mult de orice normalitate iar limbajul firesc, uşurinţa cu care Brussolo povesteşte transformă incredibilul în credibil şi nebunia în normalitate. Pe măsură ce lectura avansează se îndepărtează de real nu doar evenimentele, ci de regulă în acelaşi ritm se degradează şi psihicul celor implicaţi, astfel parcurgem romanele mergând mereu pe acel fir subţire al unor posibilităţi duble: ne întrebăm continuu dacă percepţiile personajelor au fost afectate de nebunie şi întâmplările sunt proiecţii ale unei imaginaţii afectate peste faţa realului cu care s-a pierdut contactul, sau chiar realul şi-a ieşit din matcă şi nebunia este răspunsul firesc al minţii care nu poate accepta degradarea în aşa măsură a lumii.

Chiar sub titlul cărţii apare „ Când paranoia dictează crimele, totul este posibil, chiar si ce e mai rău…Mai ales ce e mai rău!” Asta ilustrează însă doar o latură a romanului Iceberg, pentru a avea o viziune completă se cuvine sa adăugăm şi viceversa afirmaţiei: ” Atunci când crimele sadice sunt dictate de tot ce este mai rău, totul este posibil, chiar si paranoia…Mai ales paranoia! ”

Iceberg, chiar dacă n-aş numi-o una dintre capodoperele lui Brussolo, este o lectură plăcută, cu un ritm alert şi o acţiune capabilă să agaţe cititorul şi să nu-i mai dea drumul până nu întoarce şi ultima filă a cărţii. Recomandabilă pasionaţilor de suspans, dar şi celor care apreciază literatura de calitate. Felul în care, folosindu-şi cuvintele, Brussolo reuşeşte să ne transpună pentru câteva ore între zăpezile veşnice ale nordului, între gheţuri plutitoare şi cum ne face să simţim iminenţa morţii apropiate, confirmă potenţialul si capacitatea acestui scriitor, dacă mai avea cineva vreo îndoială.

Balin Feri