Colegul nostru Cosmin Perţa, a fost desemnat la Gala Tinerilor Scriitori drept  “tînarul prozator al anului 2012” pentru volumul “Teofil şi câinele de lemn”, editura Herg Benet.
Felicitări Cosmin!
Va prezentăm mai jos un grupaj cu informaţii despre evenioment.

Gala Tinerilor Scriitori (cea de a treia ediţie), eveniment care a avut loc marţi 15 ianuarie la sediul din capitală al Institutului Cultural Român, a marcat sărbătorirea celei de-a treia ediţii a Zilei Culturii Naţionale (15 ianuarie). Gala este dedicată tinerilor creatori de literatură română, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, din spaţiul geografic şi cultural românesc.

“Tânărul prozator al anului 2012” a fost ales Cosmin Perţa (“Teofil şi Câinele de lemn“, editura Herg Benet). La competiţie au mai participat  Dan Sociu (“Combinaţia“, editura Casa de Pariuri Literare) şi un cristian (“morţii mă-tii“, editura Casa de Pariuri Literare). Premiul i-a revenit scriitorului Cosmin Perţa.

Premiile au fost acordate în urma deliberărilor juriului compus din criticii literari Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat şi Bogdan Creţu.

La categoria “tânărul critic literar al anului 2012” au fost nominalizaţi Ioana Dunea, pentru “Literatura reideologizării. 1957-1964. Poezia” (Tracus Arte), Mihai Iovănel, pentru “Evreul improbabil: Mihail Sebastian: o monografie ideologică” (Cartea Românească), şi Claudiu Turcuş, pentru “Estetica lui Norman Manea” (Cartea Românească), iar câştigător a fost desemnat Mihai Iovănel.

La premiul pentru “tânărul poet al anului 2012” au concurat Vlad Moldovan, cu volumul “Dispars” (Cartea Românească), Andra Rotaru, cu volumul “Lemur” (Cartea Românească), şi Radu Vancu, cu “Frânghia înflorită” (Casa de Editură Max Blecher). Distincţia la această categorie a fost împărţită de Radu Vancu şi Andra Rotaru.

În cadrul aceluiaşi eveniment a fost acordat premiul pentru cartea de poezie a anului 2012, în valoare de 3.000 lei, finanţat de Institutul Cultural Român. Premiul i-a revenit lui Liviu Ioan Stoiciu, pentru volumul “Substanţe interzise” (Editura Tracus Arte).

Momentele de decernare a premiilor au fost punctate de mici recitaluri susţinute de actriţa Ioana Crăciunescu, flautistul Ionuţ Bogdan Ştefănescu şi pianistul Mircea Tiberian.

Gala Tinerilor Scriitori a fost prezentată de Dan Mircea Cipariu, iniţiatorul evenimentului şi a fost difuzată în direct la Radio România Cultural.

http://www.icr.ro/bucuresti/evenimente/cartea-de-poezie-a-anului-premiata-de-institutul-cultural-roman-la-gala-tinerilor-scriitori.html