Hăinuţa nouă pe care a îmbrăcat-o recent revista SRSFF, foarte diferită de cea purtată în ultimii doi ani, a stârnit reacţiile care apar de obicei atunci când un spaţiu public suferă o schimbare totală de formă. E bine, felicitări şi succes în continuare. E rău, e urât, e un declin, e o porcărie, sunteţi nişte dobitoci etc. Mă opresc aici cu enumerarea părerilor negative, pentru că nu e cazul să reiau insultele cu care ne-au gratulat unii din adâncul inimii.

E firesc ca noul aspect exterior al revistei să mulţumească doar parţial gusturile celor care o vizitează sau colaborează cu ea. Dacă am fi primit mai multe laude decât critici, am fi fost de-a dreptul îngrijoraţi! Doar pe la noi prin fandom, de nişte ani încoace, când ceva – sau cineva – nu-ţi convine, moda e să loveşti cu toată puterea, mai ales prin comentarii şi editoriale. Ele reprezintă locul cel mai indicat de azvârlit cu vorba grea. Dacă te exprimi paşnic, n-ai vână şi rişti să nu te ia lumea în seamă, ba chiar să te uite, ferit-a sfântul! Vanitas vanitatum…

Nu susţinem că am dat revistei cea mai frumoasă faţă care i se putea da, ci că am făcut o schimbare necesară. Cei pricepuţi la web design înţeleg mai bine la ce mă refer. O revistă, fie ea şi on-line, are nevoie de cititori cât mai mulţi, trebuie să fie cât mai primitoare, mai uşor de răsfoit – aşa este! Dar, îmi permit să adaug eu, nepricepută într-ale meseriei care dă aspect internetului, o revistă e câştigată atunci când cititorii ei zăbovesc asupra articolelor măcar câteva minute, adică le citesc şi, dacă sunt interesaţi să susţină ori să contrazică subiectele tratate, le comentează.

Revista SRSFF tinde spre un standard de seriozitate ridicat. În timp, sperăm că într-unul cât mai scurt, îl va atinge, dar numai ca să-şi stabilească imediat unul mai înalt. De aceea există, spre exemplu, un regulament de trimitere a materialelor. Nu trebuie să se supere nimeni dacă aplicăm, în locul principiului mioritic „puţin, da’ nasol”, un set de reguli minime. Menirea lor e să ne ajute să eliminăm ceea ce, conform părerilor pertinente şi justificate, nu ne şade bine, ca să facem loc profesionalismului. Lucrurile pe care le-am făcut până acum, cei dinaintea noastră şi noi, îşi au, categoric, rostul lor, chiar şi cele rele, pentru că mai ales din ele avem ce învăţa. Iar pe cele bune avem de gând să le înmulţim, împreună cu aceia care vor lucra alături de noi. În ceea ce-i priveşte pe neprieteni, care singuri şi-au ales această calitate, preferăm să lucrăm cu ei, nu să-i lucrăm. Şi ne aşteptăm la reciprocitate.

Nu putem – şi nici nu dorim – să înaintăm singuri pe drumul pe care am pornit. Întindem o mână colaboratorilor. Ne interesează polemicile productive, povestirile debutanţilor, dar şi ale consacraţilor, traducerile, teoria şi critica literară, materialele ştiinţifice incitante, ştirile din lumea SF&F. Vom continua concursul de povestiri cu premii. Vom introduce rubrici noi, puse la încercare şi justificate de interesul dovedit al cititorilor.

Ne vedem de misiunea pe care ne-am asumat-o.