Un film complex, profund, șocant și plin de adevăr
„Everything is connected”
Filmul „Atlasul norilor” a avut premiera românească vineri 23 noiembrie 2012, simultan în mai multe cinematografe din țară. Premiera mondială a avut loc în cadrul festivalului internațional de film din Toronto (Toronto International Film Festival, TIFF) pe data de 8 septembrie a.c.
„Atlasul norilor” este ecranizarea romanului lui David Mitchell („Cloud Atlas”, 2004), traducerea românească a lui Mihnea Gafița fiind publicată în 2008 de către editura Humanitas Fiction, în colecția Raftul Denisei. Fără îndoială, romanul „Atlasul norilor” este și va fi definitoriu pentru începutul secolului XXI, o ficțiune puternică, o dramă relevantă ce explorează condiția umană și care va rămîne în tezaurul cultural al umanității.
Triumviratul alcătuit din regizorul german Tom Tykwer (autorul filmelor „Aleargă, Lola, aleargă”, „Heaven”, „Parfumul”, „The International”) și din frații americani Lana Wachowski (acum într-o nouă prezentare pentru că printr-o operație de schimbare de sex, Laurence/Larry s-a metamorfozat în Lana) și Andy Wachowski (trilogia „Matrix” vă spune ceva ?), s-a ocupat de scenariu și regie iar Tom Hanks, Halle Berry, Susan Sarandon, Hugh Grant, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Ben Whishaw, Jim Broadbent, Xun Zhou, Keith Davis și Doona Bae de incarnarea personajelor ce populează această vastă frescă a umanității de pe parcursul a peste două secole.
„Adam Ewing este un notar nord-american ce călătoreşte spre casă dinspre izolatele insule Chatham, la est de Noua Zeelandă, în anul 1850.
Robert Frobisher este un muzician englez dezmoştenit, care îşi găseşte de lucru la un compozitor din Belgia, în anul 1931.
Luisa Rey este o jurnalistă care investighează un caz de corupţie şi crimă la centrala nucleară Buenas Yerbas, California, în anul 1975.
Timothy Cavendish este un editor care datorează bani unui gangster şi este internat împotriva voinţei lui într-un azil din care nu poate evada, în Londra, la începutul secolului al XXI-lea.
Sonmi 451 este o clonă care munceşte la fast food-ul Papa Song şi este executată fiindcă se revoltă împotriva regimului totalitar în Nea So Copros, Coreea, în viitorul apropiat.
Zachry, membrul unui trib din Hawaii, în viitorul îndepărtat, este vizitat de Meronym, un ultim supravieţuitor al unei civilizaţiei avansate.”
Trailere :
„Cloud Atlas” – World Premiere TIFF 2012 – Directors and Cast Introduction : http://www.youtube.com/watch?v=A5WK4ltRdYY
David Mitchell – „Atlasul norilor” (The Cloud Atlas, 2004)
Traducere de Mihnea Gafița, colecția Raftul Denisei, Editura Humanitas Fiction, 2008
Roman câștigator al British Book Literary Fiction Award și nominalizat la Booker Prize, Nebula Award și Arthur C. Clarke Award
„Romanul Atlasul norilor trasează o hartă la scară mare a pasiunilor omenești, survolate într-un periplu halucinant, care pornește din Pacificul de Sud, aflat sub spectrul colonizării în secolul al XIX-lea, și ajunge în viitorul postapocaliptic.
Șase povestitori secretă tot atâtea universuri despărțite de timp și spațiu, însă nu etanșe, pentru că le leagă noduri vitale. Un notar american care explorează insulele proaspăt colonizate din Mările Sudului; un muzician care încearcă să-și inspire maestrul în scopuri nu tocmai nobile; o jurnalistă care salvează lumea de la dezastru nuclear; un editor care descoperă un bestseller periculos; o clonă creată în sistemul sclavagismului modern – toți acești povestitori creează cercuri narative în jurul dramaticei istorii orale a unei insule postapocaliptice.
Planurile se întretaie în puncte nevralgice care sunt de fapt marile teme ale romanului: voința de putere, canibalismul civilizației, felul în care trecutul e mereu rescris de către cei care stăpânesc prezentul. Dens, dar translucid, grav, dar colorat, Atlasul norilor explorează violența mai multor lumi care o alcătuiesc pe-a noastră, pornind de la ideea ca “orice credință e un câmp de bătălie.
Un explorator din secolul al XIX-lea în al cărui creier se zvârcoleşte larva unui vierme necunoscut – iată doar unul dintre cei şase povestitori talentaţi care ajută la cartografierea sufletului omenesc în Atlasul norilor. Între el şi clona Sonmi-451 sau Zachary, locuitorul unei lumi barbare postapocaliptice, firul roşu este voinţa de putere – o larvă care poate naşte monştri. Scris sub influenţa unor autori atât de diferiţi ca Herman Melville, Aldous Huxley, Italo Calvino, Martin Amis sau Paul Auster, Atlasul norilor se situează undeva între roman de aventuri şi joc video, între thriller poliţist şi SF, dar depăşeşte toate aceste graniţe, ajungând să reprezinte o categorie în sine.”
„Atlasul norilor este un roman puternic, care oferă cititorului plăceri nebănuite, pentru că David Mitchell spune o poveste fundamentală despre bine şi rău, iubire şi distrugere, începuturi şi sfârşituri.” (A. S. Byatt)
„David Mitchell are o imaginaţie uluitoare, filmică, eclectică.” (William Boyd)
„Ştim că istoria se repetă şi din tragedie devine farsă. În Atlasul norilor, David Mitchell o trece, în plus, prin filtrul thriller-ului, al utopiei negre, al coşmarului hobbes-ian. Cu un mare talent de ventriloc literar, scriitorul ridică foarte sus ştacheta romanului-puzzle.” (The Washington Post)
David Mitchell
Scriitorul englez David Mitchell s-a născut în 1969, la Southport, Lancashire, Marea Britanie. Îşi face studiile de literatură engleză şi americană la Universitatea Kent, urmând apoi un masterat de literatură comparată. Se mută în Sicilia şi apoi în Japonia, la Hiroshima, unde ţine cursuri de limba engleză timp de opt ani. S-a stabilit în Irlanda alături de soția sa de origine japoneză, Keiko și de cei doi copii.
Debutează cu romanul „Ghostwritten” (1999, câştigător al John Llewellyn Rhys Prize şi nominalizat la Guardian First Book Award), căruia îi urmează „number9dream” (2001, nominalizat la Booker Prize), „Atlasul norilor” (Cloud Atlas, 2004), „Black Swan Green” (2006) și „The Thousand Autumns of Jacob de Zoet” (2010). În 2011 povestirea „The Siphoners” i-a appeared in the 2011 collection fost publicată în antologia „I’m with the Bears: Short Stories from a Damaged Planet.”
A scris libretul operei „Wake”, creație a compozitorului Klaas de Vries, și finalizează libretul operei „Sunken Garden” a compozitorului olandez Michel van der Aa a cărei premieră va avea loc în 2013 la English National Opera.
În 2003, David Mitchell a fost publicat în antologia Granta a celor mai importanţi tineri scriitori englezi, iar în 2007 este inclus de Time Magazine în topul celor mai influente o sută de personalităţi din lume.