Aș dori să ocolesc truismele care fac referire la toamnă, la sfârșit de vacanțe și tot așa. Pe de altă parte, cu cât încerci mai mult să faci referință la un subiect, cu atât mai bine reușești să-l definești, prin contrast. Morfa sau forma. Cert este că urmează o perioadă plină de eforturi, dedicate Antologiei anuale, volumelor personale și de ce nu, activităților internaționale.

Anul acesta, sesiunea de toamnă începe cu participarea la Bulgacon, între 6 și 9 septembrie. Dacă anul trecut participarea a fost un deziderat, anul acesta este o realitate. Pe lângă schimburile culturale dorite și inevitabile, vor fi probabil discutate și proiecte culturale transfrontaliere, precum și eventuala candidatură a Bulgariei, secondată de România, pentru organizarea Eurocon 2015.

Într-adevăr, miza Eurocon nu mai este cea din anii 70, pe când cultura era sângele manifestărilor, putând afirma fără a greși prea mult, că Eurocon s-a transformat într-o chermeză turistică cu costume. Până și respectabilii din SF-ul românesc se declară dezamăgiți de această tranziție, evocând cu nostalgie specifică, vremurile de odinioară. Vom încerca, prin influența noastră statornică să schimbăm acest lucru.

Fără a insista prea mult pe realizări, cunoscute din alte materiale, voi reafirma că printre punctele principale ale activității SRSFF se numără și realizarea contactelor internaționale, participarea la manifestări și stabilirea de canale de comunicare pentru realizarea schimburilor culturale internaționale. Acest lucru este vizibil, încă de la înființarea societății, în 2010 fiind obținut primul premiu real pentru România, cel pentru publicație web, acordat site-ului de față, iar activitatea internațională de până în 2012 făcând posibilă susținerea candidaturii României pentru Eurocon 2014. Cu toate că echipa irlandeză a câștigat organizarea Eurocon 2014, în contrapartidă, echipa României a obținut nu mai puțin onorabila organizare a Euroconference 2014.

În concluzie, putem afirma că deschiderea către internațional a SRSFF este o activitate reală, cu rezultate palpabile, cu premii, altele decât premiile de încurajare, foarte ușor trecute cu vederea de maestrul Opriță și alții, o activitate începută de la înființarea Societății și derulată constant, bazată pe eforturile membrilor și simpatizanților și pe vise care mai mereu devin realitate în echipa noastră. Suntem optimiști și sperăm că România va deveni un pol important al culturii mondiale, chiar dacă seniorii sunt sceptici și chiar dacă unii actori-spectatori ne mai bagă bețe prin gard.

 

Eugen Lenghel

02.09.2012