În perioada joi 6 – duminică 9 Septembrie 2012  se va desfăşura în stațiunea de la Marea Neagră, Balcic (Bulgaria) convenția SF națională  Bulgacon 2012. Perioada aleasă are o semnificație deosebită, Joi 6 septembrie fiind sărbătoare naţională în țara vecină.

Dealtfel și Balcic are o rezonanță culturală deosebită reprezentînd locul congregării estivale a elitei intelectuale și boemei românești (mai toți artiștii și pictorii importanți) a anilor 20 – 40.

Palatul de vară (Cuibul liniștit) al Reginei Maria, finalizat în 1936, este reperul emblematic al Balcicului. Arhitecta Henrieta Delavrancea-Gibory a conceput planurile a șaptesprezece vile printre care vila poetului Ion Pillat (1934), casa Constantiniu (1935), casa ministrului de Finanţe Cancicov, vila generalului Rasoviceanu (demolată anii trecuți), casa Eliza Brătianu, casa Moşescu (primarul de atunci al Balcicului). Balcicul a fost un loc intens frecventat de personalități ale intelectualității românești interbelice, iar afluxul de artiști și pictori („școala de la Balcic”) a făcut din acest loc un echivalent românesc  al școlii de la Barbizon.

Nu mai puțin celebrul contemporan Mitică Popescu e cunoscut și recunoscut în acest oraș, în care avem surpriza ca mai peste tot să întâlnim vorbitori de limbă română.

Fandomul bulgar a lansat o invitație către SRSFF și fandomul român de a fi împreună pentru cîteva zile pentru a dezbate preocupări și de a împărtăși experiențe și viziuni comune ale SF-ului din cele două țări.

Hotelul în care are loc evenimentul este Kaleidoscope/Green Pearl (în apropierea Grădinii Botanice din Balcic, la două sute de metri de Palatul de vară al Reginei Maria):

http://www.gap-tours.com/hotel_Kaleidoscope-en.html ; http://www.kalejdoskop.namore.info/

Programul Bulgacon 2012
Joi 6 septembrie

18:00  Deschiderea Bulgacon 2012 și a expozițiilor
21:00  Film (Programul de film „On a Retrowave”)

Vineri 7 septembrie

11:00   Panorama SF-ului bulgar din ultimul an : Dilian Blagov
11:30   Prezentarea unor noi cărți SF : Branimir Sabev, Bojidar Grozdanov, Gheorghi Nedialkov, Atanas P. Slavov, Iurii Ilkov
15:00  Natura banilor : discuție moderată de Ivan Petrov
17:00  Cluburile SF : liberalism sau ermetism ?  – Ivan Petrov                                                                          
18:00 Fandomul ca patologie – discuție cu scriitorul Johan Vladimir
21:00  Film (Programul de film „On a Retrowave”)

Sâmbătă 8 septembrie

11:00 „Portretele obiectelor” – discuție cu Petăr Zmiiciarov, critic de artă
12:00 „Dinozauri dispăruți” : Ray Bradbury, Harry Harrison, etc.
15:00  Întîlnire cu SRSFF – prezentare și discuții
16:00  Cluburile SF din Bulgaria : adunare generală
19:00  Licitație
20:00  Spectacol de artificii
20:30  Cină de gală și decernarea Premiilor Bulgacon 2012
22:00  Film (Programul de film „On a Retrowave”)

Duminică 9 septembrie
11:00 Închiderea Bulgacon 2012