Specialiştii NASA au anunţat, la numai două săptămâni după plasarea robotului Curiosity pe Marte, că au planificat deja următorul pas al explorării „planetei roşii”. Este vorba de anul 2016, când va fi lansat un nou robot, cu scopul de a studia compoziţia scoarţei marţiene şi de a încerca să descifreze felul în care se formează şi evoluează planetele telurice. Unul din obiectivele majore ale misiunii va fi să determine dacă miezul planetei Marte este solid sau lichid şi motivul pentru care suprafaţa ei nu este compusă din plăci tectonice în mişcare, ca pe Terra.
Spre deosebire de Curiosity, noul robot, denumit InSight, va fi un vehicul cu şase roţi care se va deplasa vreme de doi în craterul marţian Gale, în căutarea unor eventuale urme de viaţă din trecutul planetei, însă el nu va fi mobil.
Ca şi predecesorul său, InSight va fi fabricat la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, dar cu costuri inferioare (425 milioane $), iar misiunea va fi realizată în colaborare cu Centrul Naţional de Studii Spaţiale din Franţa şi cu Centrul Aerospaţial din Germania.
Charles Bolden, directorul NASA, este de părere că „explorarea planetei Marte este una dintre prorităţile NASA, iar misiunea InSight garantează faptul că noi vom continua să descifrăm misterele planetei roşii, pentru a pune acolo bazele unei viitoare misiuni spaţiale cu echipaj uman la bord”.
Dar până atunci, merită să ne satisfacem curiozitatea în ceea ce priveşte „planeta roşie” urmărind cu interes desfăşurarea actualei misiuni. Cine ştie ce putem afla?
Cătălin Cofaru