În viitorul apropiat, este foarte probabil ca un proiect ce pare desprins din romanele de anticipaţie să devină realitate. Este vorba despre construirea unui lift către Lună. Sistemul Liftport ar permite accesul în mod simplu şi ieftin către suprafaţa Lunii, prin intermediul unui cablu de tip „panglică”.

Iniţiatorul proiectului este o companie californiană, condusă de un inginer care a lucrat la NASA şi care a lansat o campanie online de strângere de fonduri în vederea realizării primei etape. Compania intenţionează să instaleze pe orbita terestră o platformă gonflabilă plutitoare, care să fie ancorată de Terra, iar un robot să urce la o înălţime de 2 km. Ulterior, sistemul va fi prelungita până pe Lună.

Reprezentanţii comaniei sunt de părere că proiectul ar putea fi pus în prectică în aproximativ 8 ani, iar suma totală se va ridica la aproximativ 3 milioane $.

Proiectul sistemului Liftport poate fi interpretat, neoficial, şi ca un tribute adus primului om care a păşit pe satelitul natural al Terrei în urmă cu 43 de ani, Neil Armstrong, dispărut de curând dintre noi.

 

Cătălin Cofaru