Poster Conventia SF

Între  joi 23 august și duminică 26 august 2012 a avut loc la Semoy (o suburbie a orașului Orléans, aflat la 130 de kilometri sud-vest de Paris), cea de a treizecișinoua ediție a Convenției naționale franceze de science fiction și a doua ediție a Convenției Naționale Franceze de Fantasy în cadrul Centrului cultural Hautes Bordes.

Convenția națională franceză de science fiction este organizată anual în Franța – sau într-o altă țară francofonă – de către profesioniști și fani SF. Participanții sînt membri înscriși, invitați și organizatori iar convenția are și secțiuni interne închise publicului. Prima convenție SF națională franceză a avut loc în 1974 și a fost organizată de scriitorul Jean-Pierre Fontana în orașul Clermont-Ferrand.

Tema pregătită de asociația Les Orléonautes (Anne Davrainville – președinte,  Patrick Moreau – secretar, Bernard Henninger  – trezorier) pentru această ediție a convenției franceze SF  a fost „Exobiologie, Știință și Ficțiune”.

Invitații speciali au fost scriitorii Philippe Curval, Catherine Dufour, Charlotte Bousquet, Christian Grenier, Alain Grousset, Stéphane Beauverger, Franck Ferric, graficianul Manchu, pictorul Thierry Cardinet.

De remarcat bunul gust și echilibrul organizatorilor care au fost capabili să creeze un spațiu mental dedicat discuțiilor, dezbaterilor, conferințelor caracterizate de o diversitate a temelor și subiectelor invitînd personalitați din domeniile literar, universitar și științific și prin promovarea unui anumit nivel intelectual și a unei problematici a actualității cultural-științifice  și nu prin transformarea unei convenții SF&F într-un iarmaroc – prilej de exploatare și exhibare comercial-mercantilistă și de trîmbițare a unor pseudoevenimente ghetoist-sefultiste.

Convenția a cuprins o multitudine de manifestări, conferințe, dezbateri și discuții despre SF&F, SF-ul și bezile desenate, literatura pentru tineret, ecologie, cărțile digitale, locul femeilor în SF și feminismul, salon de carte, editori, scriitori, traducători, graficieni și ilustratori, asociații SF, expoziții de artă (precum cea a lucrărilor lui Manchu). Tema convenției, „Exobiologie, Știință și Ficțiune” a prilejuit și prezentările a doi cercetători de la CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) dedicate biologiei extraterestre : Marylène Bertrand de la Centre de Biophysique Moléculaire (CNRS Orléans) și Franck Selsis de la Laboratoire d’astrophysique Bordeaux , moderator : Roland Lehoucq, care a susținut conferința „Les extra-terrestres de la Science-Fiction sont-ils crédibles ?” / Sînt credibili extratereștrii SF-ului ? .

Prof. Irène Langlet (autoarea studiului „La science-fiction. Lecture et poétique d’un genre littéraire”, ed.Armand Colin (collection U, 2006), profesor de literarură contemporană, Facultatea de litere și științe umaniste, Universitatea Limoges) a prezentat Proiectul Res Futurae (http://resf.hypotheses.org/), congregarea cercetătorilor universitari francezi care-și propun lansarea unei reviste online dedicate studierii SF-ului, Res Futurae – Revue d’Etudes sur la Science-Fiction (ReSF), în parteneriat cu revista academică americană Science Fiction Studies.

Christian Grenier și Alain Grousset au dezbătut tema SF “Jeunesse” vs  SF “Vieillesse” (SF-ul destinat tinerilor vs SF-ul destinat adulților), s-au explorat arhetipuri și tropi literari („pădurile în fantasy”, „dragonii în imaginar, himeră sau fixație ?”), s-au jalonat diversele medii de exteriorizare a SF-ului, benzi desenate, cinematografie, televiziune, s-a pledat pro și contra digitalizării cărților.

Sincretism, sinteză și deschidere către lume și societate, un dialog al intelectelor într-un orizont cultural și artistic.

Au fost decernate premiile Rosny Aîné, Alain Le Bussy, Elbakin.net.

Premiile Rosny Aîné 2012:

Roman: „Rêves de Gloire” – Roland C.Wagner (postmortem)
Nuvelă: „Le Poliorcète repenti” – Ugo Bellagamba

Ugo Bellagamba, prietenul SRSFF a obtinut Premiul Rosny pentru nuvela

Felicitări, Ugo, din partea SRSFF !

Premiul Alain Le Bussy (nuvelă):Les Quatre Saisons de la baleine” – Olivier Caruso

Premiile Elbakin.net 2012:

Cel mai bun roman francez de fantasy: „Mordre le bouclier” – Justine Niogret
Cel mai bun roman tradus de fantasy: „The City & The City”  –China Miéville
Cel mai bun roman francez de fantasy pentru tineret: „La Geste d’Alban” –  Jean-Luc Marcastel
Cel mai bun roman tradus de fantasy pentru tineret: „Quelques minutes après minuit” (A Monster Calls)  – Patrick Ness

Vor fi anunțate și premiile Cyrano (se decernează unei personalități invitate la convenție), Pépin (pentru texte ultrascurte de maxim 300 de semne) și Versins (cel mai bun sau cel mai prost calambur al convenției).