În lipsa unui site european dedicat știrilor, informațiilor, promovării evenimentelor SF&F de pe continent, avînd un conținut actualizat permanent (ceea ce ar trebui primordial să fie site-ul Societății Europene de Science Fiction , www.esfs.info/),  fandomurile din bătrîna Europă își continuă existența în același mod autist-provincial fără a avea o perspectivă și dimensiune europeană, fără a conștientiza necesitatea existenței unui flux informațional destinat și fandomului european nu numai celui local definit lingvistic.

De pildă, am aflat despre existența Villei Fantastica de pe site-ul muzeului Maison d’Ailleurs (http://www.ailleurs.ch/), cu o întîrziere de 10 luni și absolut întîmplător ! Și din cauză că nu s-a scris decît în nemțește despre acest eveniment deși Villa Fantastica are și site propriu și pagină pe Facebook, evident amîndouă în germană. Și este vorba despre ceva cu adevărat semnificativ pentru SF&F-ul european.

Pe data de 4 octombrie 2011 s-a deschis la Viena, în cartierul Hietzing, Villa Fantastica, biblioteca literaturii fantastice găzduită într-o superbă vilă (chiar fantastică, avînd în vedere că este rarisim pe Terra ca SF&F-ului să li se dedice integral asemenea clădiri cu patru etaje) situată într-o zonă rezidenţială, în apropiere de Palatul Schönbrunn, pe Eitelberger Gasse 24. Da, chiar în Viena, capitala Austriei !

Fundația culturală „Villa Fantastica” este condusă scriitorul SF de origine austriacă Helmuth W. Mommers (http://www.helmuthmommers.de/), alți membri fiind Alexander Dolezal, Susanne Hartmann, Regina Vlcek, Katharina Mommers. Sub coordonarea lui Helmuth W. Mommers, după pregătiri care au durat doi ani, s-a creat o bibliotecă particulară dedicată SF&F-ului publicat în germană și engleză, accentul punîndu-se asupra science fiction-ului dar existînd interes și pentru fantasy și horror.

Biblioteca Villa Fantastica este o organizație privată non-profit care și-a propus agregarea interesului față de literatura fantastică într-un centru cultural în care vor avea loc lecturi, ateliere de creative writing , lansări și prezentări de volume. Modelul l-a reprezentat Biblioteca Fantastica (Phantastische Bibliothek) din Wetzlar, landul Hessa, Germania, deschisă în septembrie 1989 (http://www.phantastik.eu/), care gestionează şi menţine cea mai mare colecție accesibilă publicului de literatură fantastică de limbă germană (science fiction, fantasy, utopie, horror, poveşti /legende/mituri),  o colecţie de peste 200.000 de titluri găzduită în clădirea finalizată în anul 1987 şi iniţial administrată de oraşul Wetzlar iar de la începutul anului 2006  trecînd în proprietatea unei fundații de caritate, cu capital privat.

Villa Fantastica nu percepe nici un fel de taxe pentru  membri, vizitare, lectură și împrumut de cărți, autofinanțîndu-se din donații.

Biblioteca propriu-zisă are în prezent șaptezeci de corpuri, cu un total de 500 de metri liniari de rafturi și se lucrează la definitivarea bazei de date, a catalogului electronic și a clasificării stocurilor. În prezent există peste 14.000 de titluri cu precădere în germană și engleză dar și în japoneză,  suedeză, olandeză, franceză, italiană, rusă, etc . ; romane, culegeri de povestiri, antologii (diverşi autori),  reviste,  periodice  și fanzine, enciclopedii, studii și exegeză, biografii, cărţi ilustrate.

Clubul propriu se întrunește lunar oferindu-le membrilor posibilitatea de a discuta și dezbate subiectele de interes colectiv.

Per aspera ad astra ! Indiferent cît de greu ar fi, ne vom atinge obiectivul. Este dorinţa inimii mele şi moştenirea mea către generaţiile viitoare.” – Helmuth W. Mommers.  S-a născut în Viena (16 noiembrie 1943), a fost un pionier postbelic al SF-ului germanofon, este deținătorul premiilor Deutscher Phantastik 2005 și Kurd Lasswitz 2008,  autorul romanului SF „Galaktikum” și a peste 50 de povestiri SF publicate, traduceri ale textelor sale făcîndu-se în S.U.A., Franța, Spania, Italia, Grecia, Croația, Rusia și Japonia.

Unul dintre pionierii SF-ului german, scriitorul, editorul, traducătorul şi ilustratorul Helmuth W. Mommers, a devenit un mentor pentru tinerii autori. În 2002, după o carieră de treizeci de ani ca om de afaceri, şi-a sărbătorit revenirea, şi a devenit rapid un susţinător important al prozei SF germane. Împreună cu Ronald M. Hahn şi cu mine, Mommers a fondat revista SF „Nova” care este aproape exclusiv dedicată publicării de SF german actual (în prezent, revista este editată de mine, Frank Hebben şi Ronald M. Hahn). În 2004, Helmuth Mommers a lansat seria de antologii „Visionen” cu obiectivul explicit de a ajunge la un public mai larg. Deşi aproape toţi marii scriitorii germani de science fiction au contribuit cu povestiri, această interesantă publicaţie de o înaltă calitate, nu s-a vîndut în suficient de multe exemplare şi a fost întreruptă în 2007.” – Michael Iwoleit, „ Cîteva observaţii despre SF-ul german actual” (traducere de Cristian Tamaș): http://revistanautilus.ro/articole/citeva-observatii-despre-sf-ul-german-actual/

SRSFF va face o donație a antologiilor proprii și ale volumelor membrilor către biblioteca Villa Fantastica.

 

Site-ul bibliotecii Villa Fantastica (Wien-Hietzing, Eitelbergergasse 24, 1130 Wien, Österreich):       http://www.villafantastica.com/

Pagina pe Facebook :  https://www.facebook.com/villafantastica