Undeva în Europa se ia în serios science-fiction-ul.
În Elveţia, la Yverdons-les-Bains  unde din mai 1976 există „Casa de Altundeva”,  muzeul SF-ului, utopiilor şi călătoriilor extraordinare, cuprinzînd un centru de cercetări asupra literaturii de anticipaţie, o bibliotecă (70.000 de volume,  reviste,  fanzine, albume, postere, lucrări artistice, etc.) și spaţiu expoziţional. Muzeul este deschis publicului și se pot împrumuta cărți din biblioteca achitînd o cotizație anuală. Asociația „Prietenii Casei de Altundeva” (Les Amis de la Maison d’Ailleurs, AMDA) are 400 de membri, editează buletinele asociației și colaborează în vederea organizării diverselor evenimente.
 

La Maison d’Ailleurs este cel mai important centru european continental de studiere și de documentare asupra science fiction-ului, avînd o bibliotecă impresionantă şi o colecţie de volume în 40 de limbi inclusiv rarităţi bibliofile din secolele al XVI-lea, al XVII-lea  şi al  XVIII-lea. Din punct de vedere juridic, „La Maison d’Ailleurs” este o fundație non-profit, cinci-șapte membri ai fundației sînt numiți de municipalitatea Yverdons-les-Bains  iar doi provin din cadrul Asociației „Prietenii Casei de Altundeva”.

Din mai 1991 muzeul a fost mutat în clădirea vechii închisori (uite, un proiect interesant, să transformi puşcăriile în muzee ale literaturii !), din Piaţa Pestalozzi nr.14, vis-a-vis de Castel.
În cadrul muzeului s-au succedat diverse expoziţii consacrate oraşelor viitorului (1999), ilustraţiilor volumelor SF (2000), cosmosului (2004), maşinilor zburătoare (2005), arhitecturii utopice (2006), cuceririi imaginare a polilor (2008), lui H.P. Lovecraft, expoziții omagiale dedicate marilor pictori, sculptori, artiști ai genului precum H.R.Giger, John Howe, James Gurney, Caza.

Conceptul şi proiectul i-a aparţinut autorului, istoricului, criticului şi teoreticianului Pierre Versins (1923-2001) care mai mult de douăzeci de ani a reușit să adune o impresionantă colecție de cărți SF.
Site-ul muzeului (http://www.ailleurs.ch/) bine conceput şi structurat conţine şi „la raison d’ être”  pentru acest centru :

 „Unul dintre rolurile Casei de Altundeva este de a conferi science fiction-ului locul pe care-l merită. SF-ul nu este nicidecum marginal. Are un rol din ce în ce mai mare în cadrul culturii contemporane, impregnează cotidianul, ne influențează gusturile și viziunea asupra lumii.

De la călătoriile extraordinare ale lui Homer la cele ale lui Jules Verne, de la utopiile lui Thomas More sau Claude-Nicolas Ledoux, science fiction-ul are rădăcini vechi. În forma sa modernă, a produs  multe capodopere în domenii diverse precum literatura, filmul, sculptura, pictura și benzile desenate, pe care muzeul încearcă să le onoreze în mod permanent. De două secole încoace, de la Revoluţia Industrială, dezvoltarea ştiinţei şi tehnologiei a schimbat profund viaţa fiinţelor umane, inclusiv în domenii importante precum sănătatea, transportul, energia,  muncă şi timpul liber. Autorii de science fiction au anticipat schimbările viitoare, pozitive sau negative (poluare, arme de distrugere în masă, etc.), bazîndu-se pe intuiţia lor au descris vise sau coșmaruri care ne aşteaptă pe noi sau pe urmaşii noştri, creînd fie o dimensiune filosofică lucrărilor lor, fie invitaţii la auto-transcendență sau avertismente împotriva exceselor unui progres insuficient controlat. SF-ul este mitologia timpul nostru, permite să vedem ce nu există încă, creează o întruchipare fiinţelor care fără îndoială populează planete, aflate la distanţe infinite de a noastră şi care vor fi companionii umanității în secolele următoare. Cultură tînără, SF-ul are rădăcini vechi precum utopiile sau călătoriilor extraordinare ale antichităţii sau Renaşterii, de la Homer la Cyrano de Bergerac.  În forma sa modernă SF-ul a produs numeroase capodopere în special în domeniile literaturii și cinematografiei.

De ce denumirea de „Maison d’Ailleurs” ?  Pentru a revela o fațetă a SF-ului și a comemora fanzinul lui Pierre Versins, numit „Ailleurs”.

Totul a început în 1952 cînd Pierre Versins primeşte din Franţa primele patru volume ale colecţiei „Anticipation” recent lansată de editura Fleuve Noir.
Cu cîteva luni înainte editura Hachette/Gallimard crease colecţia SF „Le Rayon fantastique” iar în octombrie 1953 a apărut primul număr al revistei SF „Fiction”.
În 1957, Pierre Versins a fondat un club SF la Lausanne iar în octombrie 1957 a lansat primul număr al fanzinului „Ailleurs”. Într-un an de zile clubul SF ajunsese la 200 de membri.
Odată captivat de science fiction, Pierre Versins a continuat pînă la moarte să iubească ceea ce devenise un sens al existenţei sale.
Colecţia SF a lui Pierre a crescut, a căpătat relevanţă și în 1967 a fost expusă la Kunsthalle la Berna, în acelaşi an la Paris în cadrul Muzeului de Arte Decorative (organizat într-o aripă a Luvrului), iar în 1968 la Düsseldorf  în Germania.
Apoi colecţia lui Pierre Versins a fost instalată într-o clădire a unei ferme la Rovray şi ulterior a intervenit decizia de a o dona oraşului Yverdons, cu o singură condiţie, aceea de a asigura localul ce trebuia s-o găzduiască.
Jacques Bergier şi Forrest J.Ackerman au contribuit cu donaţii personale la completarea colecţiei Versins, adunate în 25 de ani.
Pierre Versins numea SF-ul, literatură CoRa („conjectures romanesques rationnelles”) și în 1976 a finalizat marele său proiect, „Encyclopédie de l’utopie, des voyages extraordinaires et de la science-fiction” (Enciclopedia utopiei, călătoriilor extraordinare și a science fiction-ului) un volum de de peste 1500 de pagini, o lucrare monumental-enciclopedică despre domeniul literar al imaginarului.
Inaugurat pe data de 1 mai 1976 prin donarea colecției lui Pierre Versins, muzeul a beneficiat prin activitatea de curator a acestuia pînă în 1981 și a trecut printr-o perioadă de letargie sub conducerea lui Pascal Ducommun, apoi în 1989 municipalitatea oraşului Yverdons a hotărît să mute muzeul în clădirea vechii închisori, construită în 1806 şi situată în centru. Muzeul s-a redeschis în 1991 cu un nou director, ziaristul Roger Gaillard.
În 1995, consiliul primăriei a decis să scadă cu 70% bugetul pentru întreţinerea muzeului şi salariile angajaţilor, generînd reacţii negative din partea locuitorilor oraşului şi membrilor asociaţiei „Amis de la Maison d’Ailleurs”. Cu toate acestea, aproape întreg personalul muzeului este concediat. În 1998 este creată o fundaţie pentru a îngriji şi administra muzeul. Prima decizie a fundaţiei este de a-l numi director pe istoricul Patrick Gyger în februarie 1999.
În 2003, colecţionarul Jean-Michel Margot decide să doneze colecţia sa, una dintre cele mai importante colecţii din lume dedicate lui Jules Verne, municipalităţii Yverdons. La Maison d’Ailleurs a primit colecţia (ce cuprinde peste 20.000 de piese şi documente, inclusiv colecţia originală şi completă a colecţiei „Voyages Extraordinaires” de la editura Hetzel), o administrează şi o prezintă publicului.
S-a creat „Espace Jules Verne” în octombrie 2008 (în cadrul vechiului cazino) legat de Casa de Altundeva printr-o pasarelă.
„La Maison d’Ailleurs” este și dedicată unor expoziţii permanente. În parteneriat cu European Space Agency (ESA) și Agenția Marțiană (Agence Martienne, fototecă a imaginarului), „La Maison d’Ailleurs” a creat o importantă bibliotecă de imagini ale SF-ului. Parteneri ai Casei de Altundeva sînt ESA, Festivalul Utopiales din Nantes, Franța, Festivalul Internațional al Filmului Fantastic din Neuchâtel, Elveția și parcul tematic „Cité de l’espace” (Orașul spațial) de la Toulouse, Franța.

Echipa ce coordonează muzeul în prezent est compusă din  Marc Atallah (director), Frédéric Jaccaud (muzeograf), Marie Dupasquier (administrator), Patricia Valceschini (coordinator expoziții), Francis Valéry (cercetător).

Site-ul muzeului : www.ailleurs.ch

Prezentarea expozițiilor La Maison d’Ailleurs ce se pot închiria:

http://www.ailleurs.ch/forHire/MdA_location_expo_complet.pdf

Site-ul Agenției Marțiene (Agence Martienne) : http://www.agence-martienne.fr/