Volkswagen a organizat la finalul anului trecut, în China, un concurs de idei intitulat Maşina oamenilor, idei venite din partea clienţilor săi pentru căutarea modelului „automobilului viitorului”. Una dintre acestea, „maşina care planează”, i-a impresionat în aşa fel pe reprezentanţii companiei auto, încât au realizat un film pentru a o prezenta.

Automobilul nu are un design asemănător celor din clasicele filme science fiction, ci arată ca un yo-yo gigant cu uşi de diemnsiuni mari şi care are două locuri. El foloseşte reţele de drumuri electromagnetice pentru a ajunge dintr-un punct în altul. Maşina planează la nici un metru de pământ şi pare uşor de manevrat, graţie unui computer ataşat care detectează eventualele obstacole şi poate reduce viteza brusc pentru a evita posibilele accidente.

Ideea a apărut pe un site ce a fost accesat de 33 milioane de persoane şi care, pe perioada cât a durat campania, a adunat 119.000 de concepte. Din declaraţiile lui Simon Loasby, cel care conduce Centrul de Design Volkswagen din China, reiese că ideile creative de la acest proiect formează o imagine asupra a ceea ce-şi doresc pentru viitor şoferii chinezi, iar tendinţa este de orientare spre maşini sigure, uşor de condus pe drumuri aglomerate şi cu un design cât se poate de personal.

Cătălin Cofaru