Miliardarul Richard Branson a fost prezent la conferinţa “The Ultimate Success Summit” : Fac toate aceste lucruri pentru a mă distra, nu îmi fac griji pentru bani”.

Excentricul miliardar Sir Richard Branson a fost prezent miercuri 9 mai la Bucureşti, unde a susţinut la Sala Palatului conferinţa “The Ultimate Success Summit” : http://www.sirrichardbranson.ro/

Participanţii au plătit între 300 şi 500 de euro pentru a-i asculta discursul. La eveniment au participat 3.000 de persoane din diverse domenii.

Întrebat fiind dacă a auzit de vreun om de afaceri din România, Branson l-a numit pe Dumitru Prunariu, primul român care a ajuns în spaţiu. Desigur, cosmonautul Dumitru Prunariu nu este vreun afacerist sau întreprinzător post-decembrist ci o certă valoare a României, un om dedicat profesiei sale de inginer şi pilot militar, care a reprezentat România în cadrul ONU (preşedintele Consiliului de ne-militarizare a spaţiului cosmic) şi este absolut meritoriu că a fost menţionat de o personalitate de talia lui Branson. De altfel, Dumitru Prunariu a declarat „Viitorul va fi al vehiculelor spaţiale private, al misiunilor comerciale.”

Branson este şi fondatorul companiei de turism spaţial Virgin Galactic (http://www.virgingalactic.com/), care va duce pasageri în călătorii în spaţiul suborbital. Copil fiind în timpul aselenizării, Richard a visat precum milioane de oameni din toată lumea, sperînd ca experienţa spaţiului să fie deschisă tuturor. Deocamdată, nu chiar tuturor avînd în vedere că o călătorie în afara atmosferei terestre costă 200.000 de dolari din care 20.000 de dolari trebuie depuşi ca garanţie. Deja 500 de persoane şi-au rezervat locul pentru o călătorie de două ore şi jumătate şi 6 minute de imponderabilitate, primele zboruri fiind programate pentru 2013 sau 2014.

Visul lui Richard de a deschide prima afacere comercială din lume de turism spaţial s-a concretizat odată cu înfiinţarea companiei Virgin Galactic. Naveta SpaceShipTwo (cu o capacitate de şase locuri), creaţia lui Burt Rutan, va duce pasageri în spaţiul suborbital fiind purtată de avionul White Knight II ce va decola de pe Spaceport America, astrodromul din New Mexico inaugurat în octombrie 2011. Construcţia terminalului şi a pistei de 3 km a costat autorităţile statului New Mexico aproximativ 200 de milioane de dolari.

Richard Branson este preşedintele şi fondatorul Virgin Group, unul dintre cele mai cunoscute branduri din lume. La vîrsta de 20 de ani, Branson a înfiinţat Virgin, retailer de comenzi de discuri prin poştă, extinzîndu-se apoi la un studio de înregistrări. Virgin Music a devenit una dintre cele şase companii de profil aflate în top în întreaga lume.

Virgin Group şi-a extins afacerile în domeniul aviaţiei comerciale (Virgin Atlantic Airways), transportului feroviar, ospitalităţii şi petrecerii timpului liber, telecomunicaţiilor, media, sănătate şi wellness, turism în spaţiu si energie curată, prin intermediul a peste 300 de companii în 30 de ţări. Branson este cel de al cincilea cel mai bogat om din Marea Britanie, cu o avere de aproximativ 4,2 miliarde dolari.

Din 1985, Richard Branson a fost implicat în încercări de depăşire a unor recorduri mondiale. Este prima persoană din lume care a traversat oceanul Atlantic cu un balon cu aer cald (Virgin Atlantic Flyer) şi cu o barcă care a avut cel mai rapid timp înregistrat vreodată. În 2004, Richard a lansat Virgin Unite pentru a reuni la nivel internaţional toate resursele Grupului Virgin în vederea abordării schimbărilor cu care se confruntă planeta.

Recent, el a lansat volumul „Carbon War Room” în scopul de a mobiliza capital, inovatie, expertiza si intreprinzatori in incercarea de a reuni eforturile de a face fata schimbarilor climatice. Este şi autorul volumelor “Losing My Virginity: How I’ve Survived, Had Fun and Made a Fortune Doing Business My Way”, (1998),  “Screw It, Let’s Do It : Lessons in Life”, (2006) şi “Business Stripped Bare: Adventures of a Global Entrepreneur”, 2008.