O stea deja cunoscută pentru cinci planete care gravitează în jurul ei ar putea fi de fapt centrul unui sistem solar format din nouă planete. Este vorba de un aranjament planetar care, dacă i se confirmă existenţa, ar avea o planetă în plus faţă de sistemul nostru, care are opt planete oficiale,Pluto şi multe alte obiecte mai mici nefiind luate in calcul.
Sistemul descoperit, denumit HD 10180, este situat la aproximativ 127 de ani-lumină distanţă de Pământ. Autorul studiului, Mikko Tuomi (de la Universitatea Hertfordshire din Marea Britanie), a declarat că a reanalizat datele colectate în perioada 2003-2010 de către instrumentul spectograf HARPS, montat pe un telescop la European Southern Observatory din La Silla, Chile.
Cele cinci planete confirmate anterior sunt relativ mari. Pentru cele două planete nou detectate, observaţiile maselor şi distanţele lor faţă de stea indică faptul că au probabil perioade orbitale de aproximativ 10, respectiv 68 zile. Cele două sunt probabil planete stâncoase, cu suprafeţe mai calde decât cele de pe Mercur. În concluzie, posibilitatea ca apa să existe pe acestea este foarte mică.
Toate acestea sugerează faptul că sistemele planetare similare ar putea fi mai frecvente în întreagul Univers decât se credea anterior. Ştiinţific vorbind, acest lucru nu ar fi de o importanţă deosebită, deoarece s-a suspectat de mult timp că astfel de sisteme planetare există în Univers. Filosofic însă, se demonstrează că propriul nostru sistem solar nu este special în acest sens, fiind doar o chestiune de timp până vor fi găsite sisteme chiar mai bogate decât HD 10180.
Cătălin Cofaru