Colocviul Naţional “Ion Hobana” şi Premiile Naţionale SRSFF “Ion Hobana” au trecut. Au fost deja publicate pe bloguri şi reviste ştiri despre acestea. S-au numerotat şi enumerat lucrările prezentate precum şi premiile acordate. La care s-a adăugat şi prezentarea formală a premiului de încurajare primit la Eurocon 2012. Bineînţeles, voi face la rându-mi oficiul de a le prezenta în detaliu, la sfârşitul articolului.

S-a spus că această a treia ediţie a Colocviilor a fost excepţională prin conţinut şi desfăşurare. Şi este perfect adevărat. Pot adăuga, în această ediţie s-a cristalizat forma, nivelul teoretic şi contribuţiile practice ale participanţilor. Această ediţie a demonstrat caracterul profesionist al evenimentului, reflectat în primul rând de audienţa reprezentată la vârf de Alexandru Mironov şi Mihail Grămescu, şi apoi de nivelul deosebit al referenţilor în frunte cu maestrul Gheorghe Săsărman şi Liviu Radu. Toate lucrările au fost apreciate şi aplaudate. Vom încerca să prezentăm, cu acordul autorilor bineînţeles, şi înregistrările primelor două expuneri. De altfel, în această săptămână vom pune la dispoziţia publicului, pe cât posibil, textele lucrărilor prezentate. Ca o validare suplimentară a valorii, acestea vor fi publicate şi în “Luceafărul de Dimineaţă”, revistă a Uniunii Scriitorilor din România.

Mai mult, premiile din acest an sunt mai presus de orice critică, fiind pe deplin meritate de laureaţi şi se cuvine să mulţumim pentru acesta atât laureaţilor pentru operele deosebite pe care ni le-au oferit, cât şi juriului care a fost format din  Horia Gârbea, Dănuţ Ungureanu, Cristian Mihail Teodorescu şi Cristian Tamaş.

Aminteam de audienţa din acest an. Aceasta a fost compusă în majoritate de profesionişti. De persoane dedicate literaturii, cu aplecare şi realizări în genul Science Fiction şi Fantasy. Am fost deosebit de onoraţi de prezenţa lor, şi mişcaţi de aprecierea dovedită la fiecare încheiere de cuvânt. Pot sublinia că prezenţa lor a fost cu atât mai preţuită cu cât vremea ploioasă punea cu tot dinadinsul piedici.

Am fost onoraţi să-l avem printre noi în calitatea dublă de referent şi de laureat al “Operei Omnia – Ion Hobana” pe maestrul Gheorghe Săsărman, şi apreciem venirea sa în ţară, special pentru acest eveniment. Am fost onoraţi să-l primim pe Mircea Liviu Goga, laureat al premiului pentru roman, şi deosebit de mişcaţi de cuvântul de mulţumire adresat de Dan Doboş, de asemeni laureat al premiului pentru roman.

În finalul evenimentului, în discuţii formale şi informale s-a reluat tema recentului Eurocon şi a necesităţii exploatării oportunităţii reprezentate de desemnarea României drept organizator al Euroconference 2014. Domnii Horia Gârbea şi Alexandru Mironov şi-au exprimat disponibilitatea de a ne sprijini în organizarea acestui deosebit eveniment internaţional. Le mulţumim pentru bunăvoinţă şi vom accepta cu recunoştinţă orice ajutor din partea lor sau a altor persoane. Căci în definitiv este vorba de creşterea vizibilităţii tuturor autorilor şi creatorilor de SF & F din România, nu doar a membrilor şi apropiaţilor SRSFF.

Apreciem la întreaga sa valoare contribuţia deosebită a maestrului Horia Gârbea, preşedintele ASB, precum şi doamnei Gabriela Răducanu şi domnului Ioan Matei, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, fără de care nu am fi putut oferi consistenţă premiilor “Ion Hobana”. Le mulţumim tuturor!

Colocviile din acest an au fost subsumate temei “Utopie, Distopie, Anomie” şi au fost prezentate în următoarea ordine:

Gheorghe Săsărman – „Religia ca utopie”;
Liviu Radu – „Câteva consideraţii socio-economice în legătură cu conceptul de fericire într-un mediu utopic sau distopic”;
Eugen Stancu – „O formă de distopie? Literatura de avertisment în anii ’80”;
Cristian Mihail Teodorescu – „Sfârșitul cauzalității”;
Dănuţ Ungureanu – „Marele prag dintre nicăieri și pretutindeni. Distopia veselă la Alexandru Ungureanu”;
Cătălin Badea-Gheracostea – „Topologii în utopie și distopie”;
Cosmin Perța – „Utopie sau distopie în romanul  În zahăr de pepene  de Richard Brautigan”;
Cristian Tamaş – „Olfactorium. Utopia olfactivă, cecitate distopică”;
Eugen Lenghel – „Utopia, Distopia, România”;

 


Premiile Naţionale SRSFF “Ion Hobana” acordate în 2012 sunt următoarele:

Premiul Naţional SRSFF “Ion Hobana” pentru Opera Omnia : Gheorghe Săsărman;

Premiul Naţional SRSFF “Ion Hobana” pentru Roman, acordat “ex equo” : „Insula pescăruşilor” de Mircea Liviu Goga şi „DemNet” de Dan Doboş.

 

Nu pot încheia decât prin inserarea mesajului trimis de scriitorul Dan Doboş întregii asistenţe.
Al vostru, Eugen Lenghel

 

“Consider că întregesc astăzi, a câta oară?, blestemul imposibilei mele iubiri pentru SF. Nu pot fi alături de domniile voastre fiindcă sunt prins la Iași în contexte spectaculos-tumultoase pentru care sunt și dintr-aceia care mă invidiază. Și, ca și cum aș fi fost osândit să port povara unei perpetue contabilități afective, invidia lor se transformă în părți egale de regret personal. Inima mea a fost și va fi mereu alături de literatura SF și, oricât ar părea de bizar, am încercat mereu să îi subordonez toate activitățile. După cum se vede, nu-mi iese.

L-am cunoscut pe maestrul Hobana încă din 1994, dar cel mai special moment al întâlnirilor mele cu domnia sa a fost acela în care, în calitate de președinte al juriului, mi-a acordat premiul Vladimir Colin, alăturând și câteva vorbe de laudă la adresa scrierilor mele. Pentru mine, cuvintele domniei sale de atunci sunt de neprețuit. Iar acum, că primesc premiul Ion Hobana, simt că închid un cerc dincolo de care copilul care hotăra la zece ani să fie scriitor cu Jules Verne nu-și poate imagina decât senin de geometrii astrale.

Vă mulțumesc pentru aleasa onoare de a-mi acorda premiul ”Ion Hobana”, vă mulțumesc fiindcă ați avut răbdarea să citiți DemNet și îi felicit din suflet pe ceilalți premianți. Vă mulțumesc tuturor și nu pot încheia decât în felul meu, adică rugându-vă să scrieți, să scriem, cât mai multe cărți a căror cantitate și valoare să întregească masa critică de care are nevoie SF-ul românesc pentru a birui măcar în lupta sa cu traducerile.

Vă mulțumesc!
Dan Doboş”