Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională au realizat cea mai extinsă colecţie de imagini ale planetei nostre văzută din spaţiu, albumul foto fiind completat recent cu fotografia numărul 1.000.000. Fotografia reprezintă o imagine a Pământului, surprinsă de la una din ferestrele laboratorului aflat pe orbită, la o distanţă de 386 kilometri deasupra sud-estului Mării Tasmaniei. Sunt vizibile, de asemenea, două navete spaţiale ruseşti (vehiculul Soyuz, respectiv vehiculul Progress), împreună cu o bandă verde produsă de lumina aurorei australe, cu Pământul în fundal.

Fotografia a fost realizată pe 7 martie şi a fost lansată de către Agenţia Spaţială pe 27 martie. Potrivit descrierii NASA, partea din Pământ care este vizibilă în fotografie este situată la vest de Noua Zeelandă.

Astronautul american Don Pettit de la NASA a postat fotografia online via Twitter, el făcând acest lucru şi cu celelalte fotografii ori actualizări ale fotografiilor realizate de pe Staţia Spaţială Internaţională sub numele de @Astro_Pettit.

Există însă o problemă: fotograful este necunoscut! Echipajul de şase oameni al Staţiei Spaţiale Internaţionale, denumit Expedition 30, numără trei ruşi, doi americani şi un olandez. Pettit crede că autorul este ori el, ori astronautul NASA Dan Burbank, cel care comandă la ora actuală echipajul.

Însă indiferent cine este autorul, echipajul Expedition 30 s-a dovedit a fi unul deosebit de prolific, fiind parte dintr-un lung şir de echipaje care s-au succedat începând cu anul 2000 pe Staţia Spaţială Internaţională. Fiecare echipaj a contribuit la colecţia de fotografii ale Pământului luate din spaţiu, acestea putând fi inscripţionate pe 319 DVD-uri sau pe 60 de discuri Blu-ray, potrivit oficialilor NASA.

Cătălin Cofaru