Schimbările se petrec de cele mai multe ori subtil, bruscă fiind doar surpriza celor care le observă cu întârziere. Din regizori ai momentului constată că de fapt sunt doar umili figuranţi, supuşi coatelor vecinului.
Nu vorbesc de schimbările Solare şi de noua ipoteză a cvadruplilor poli magnetici Solari. Nici chiar de încălzirea globală care începe să se orienteze neplăcut spre răcire globală, singura constantă fiind creşterea poluării. Nu vorbesc nici de schimbări la nivelul societăţii, câștigurile masive din crearea de aplicaţii pentru Apple sau Android fiind atribuite acelor care aveau deja averi.
Schimbări subtile se văd la nivelul relaţiilor sociale. Facebook influenţează masiv relaţiile sociale – prin incredibilul număr de abonaţi la care are acces – impunând o singură regulă de bază: like. Dacă nu te faci plăcut, dispari. O mulţime de personaje feminine îşi etalează nurii, în eterna şi feminina încercare de a acumula cât mai multe aprecieri. Personaje masculine îşi etalează de asemeni cunoştinţele despre feminin prinzând multe aprecieri la adresa imaginilor sau „adevărurilor” postate. Cu greu mai găseşti opinii originale sau informaţii relevante, prin pădurea de ah-uri şi o-uri. Exclamaţiile onomatopeice s-au îmbogăţit cu o nouă categorie: click pe like.
De unde vin şi unde vreau să ajung? Conflictele catarctice de mai anul trecut din mica dar activa comunitate SF&F au ajuns anul acesta să dispară având cel mult manifestări în plan ideatic, exceptând agitaţia tulbure din jurul zilelor Helion. Nu spun că Facebook e un lucru bun. Dar, pe modelul Facebook, membrii comunității au început să distribuie like-uri şi unfriend-uri pe ici pe acolo, construind relaţii neconflictuale.
Ceea ce per ansamblu e bine şi corespunde cu eforturile SRSFF începute de mai mult de un an de zile. În aceste condiţii, nu pot decât să vă urez spor la scris şi să nu uitaţi de Antologia SRSFF 2012 şi de concursul lunar e-Text al SRSFF.
Eugen Lenghel