Laboratorul de cercetare sud-coreean Sooam Biotech Research Foundation (Sooam BRF), condus de un om de ştiinţă controversat, a declarat că intenţionează să colaboreze cu Universitate Federală de Nord-Est din Rusia, pentru a clona un mamut lânos, animal dispărut cu 4.500 de ani în urmă, din rămăşiţele găsite în Siberia.
Oamenii de ştiinţă au de gând să înlocuiască nucleele celulelor-ou aparţinând unui elefant indian modern, cu cele luate de la celule somatice de mamut, care ar putea produce embrioni cu ADN de mamut. Embrionii vor fi apoi implantaţi în elefant pentru o sarcină de 22 luni şi se speră că operaţiunea va avea drept rezultat un exemplar de mamut viu. Sooam BRF a declarat că speră să finalizeze restaurarea celulelor până la finalul anului 2012.
Liderul laboratorului de cercetare sud-coreean, Hwang Woo-Suk, este o figură profund controversată, deoarece este cel care a pretins în anul 2004 că ar fi creat celule umane stem de la un embrion clonat. A fost acuzat de încălcarea eticii medicale prin utilizarea de celule-ou în propriile cercetări, iar doi ani mai târziu, în 2006, anchetatorii din Coreea de Sud au decis să-l condamne la doi ani de închisoare cu suspendare pentru falsificare de date şi deturnare de fonduri.
Omul de ştiinţă mai este cunoscut şi pentru faptul că în anul 2005 a clonat primul câine, dar şi pentru că în octombrie anul trecut a clonat cu succes coiotul american, specie aflată pe cale de dispariţie.

Cătălin Cofaru