Săptămâna SF românească la SFmag (Ungaria)

 

J.L. De ce scrii tocmai Science-Fiction/Fantasy ?

C.M.T. Probabil pentru ca acesta a fost dintotdeauna genul meu literar favorit. Fiind in acelasi timp un om de stiinta, ma simt bine reprezentat intelectual de acest gen de cunoastere, indiferent daca vorbim de un rol aciv (de creator, producator de texte) sau pasiv (de consumator).

 

Când ai început să scrii ? Spune-ne câteva cuvinte despre background-ul tău personal, despre ceea ce te inspiră.

Am început să scriu la inceputul anilor 1980, in timpul anilor de liceu. V-am spus anterior ca formatia mea personala este stiintifica, am un titlu de doctor in Chimie Fizica si am fost fascinat de pe la varsta de 10 ani de fizica moderna, in special de teoria relativitatii si mecanica cuantica; in special gaseam fascinant faptul ca  nivelul de intelegere al oamenilor ‘normali’ era cu mult sub notiunile acestor teorii.

 

Ce scrieri ţi-au apărut?  Romane/nuvele , câte şi unde ?

Pana acum am publicat doua colectii de povestiri. Am scris pana acum patru romane, insa inca n-am considerat ca vreunul din ele este gata pentru publicare. Acum lucrez la perfectionarea ultimului pe care l-am scris, care este o continuare originala a Ciberiadei lui Lem.

 

Care sunt temele tale preferate ? Care au fost ideile de bază în scrierile tale de până acum? Prezintă-ne eventual pe scurt câteva scrieri ale tale.

Nu pot da un raspuns scurt unei intrebari atat de sofisticate, in timp ce un raspuns lung ar fi consumator de timp pentru mine si pentru cititori, fara a aduce altceva decat o idee foarte vaga a ceea ce ar trebui sa fie. Am mentionat anterior ideea continuarii anumitor capodopere intr-un mod original, ingenios, neasteptat, integrand eventual modalitati literare moderne (incluzand textualism) si conceptii stiintifice moderne (cum ar fi materia intunecata, universuri paralele, teoriile contradictorii moderne ale gravitatiei etc.). Sa lucrezi in aceste conditii este destul de fascinant. Dupa parerea mea, exista mai multe teme principale ale capodoperelor SF care ar putea fi ‘reciclate’ integrandu-se in ele idei noi in cadrul existent initial.

 

O povestire science-fiction sau fantasy trebuie să conţină şi un mesaj etic sau scopul se reduce la a oferi ceva distractiv ?

As inlocui ‘etic’ cu ‘filosofic’ sau ‘umanist’ inainte de a raspunde ‘da, este important’. Distractia este doar ritmul, basul, ea pastreaza cititorul conectat cu povestea, insa finalitatea – daca exista – este cu totul alta.

 

Cum vezi viitorul genului în România? Nu doar problematica editorială mă interesează ci şi cât de pretentiosi sunt autorii cu propriile creaţii, se mulţumesc cu mediocritatea ori sa străduiesc sa fie mereu originali? Cât de bine cunosc operele considerate de bază ale scriitorilor anglofoni ?

Intrebarea in engleza suna altfel, aici voi raspunde intrebarii in romana: faptul ca un anumit autor este sau nu grijuliu cu opera proprie depinde efectiv de personalitatea lui si nu se poate trasa o caracteristica nationala. Pe de alta parte, cunoasterea numai a capodoperelor SF-F anglofone nu este singura o garantie a unei culturi SF-F bogate. Cred ca este mai bine sa afirm ca un bun scriitor SF-F trebuie sa dispuna de o cultura literara aprofundata, de ‘mainstream’, nu numai de SF-F, nu numai de SF-F anglofon.

 

Ce şanse crezi că are un scriitor român ca operele lui sa fie traduse şi editate în limba engleză? Există semnele unei astfel de străduinţe ?

Sunt si sanse, si straduinte. Vom vedea ce se va intampla peste cativa ani.

 

Ce crezi, a trecut vremea convenţiilor science-fiction ?

Poate ca da, insa miscarile sociale sunt uneori departe de a fi previzibile. Totul depinde de atractivitatea si de charisma personala a organizatorilor. Oamenii nu frecventeaza asemenea manifestari ca sa intre in contact numai cu SF-F-ul, ei au o nevoie de contacte personale cu indivizi cu preocupari similare. Daca oamenii care se autoimpun (de exemplu, sunt mai vocali) nu sunt prea dotati intelectual, este clar ca asemenea conventii vor fi parasite de oameni care urmaresc in principal beneficii spirituale.

 

Ce ai recomanda unui scriitor începător ?

Citeste, citeste, citeste si scrie, citeste, citeste si scrie, citeste si scrie, pana cand vei ajunge sa mori incercand sa extragi ce-i mai bun din tine intr-o realitate virtuala al carei Creator vei deveni. Cand vei muri. Nu te astepta la prea multe atata timp cat inca esti in viata. Dumnezeu a facut la fel.

 

Consideri că există vreun premiu autohton acordat strict pe criterii calitative şi care în concluzie ar putea constitui punctul de pornire unei edituri străine în depistarea unui autor român a cărui opere merită traduse ?

Dupa parerea mea, sunt cam prea multe asemenea premii. Poate ca la un moment dat multe dintre ele se vor unifica si atunci ar putea constitui un ghid pentru o editura sau pentru consumatorul mediu.