NASA Hubble Space Telescope a observat recent o galaxie cunoscută sub numele de NGC 2683, pe care astronomii o denumesc în glumă „Galaxia OZN”.

Într-adevăr, galaxia în spirală a fost văzută de aproape, imaginea oferită de telescop semănând foarte mult cu forma clasică a unei nave spaţiale din filmele science fiction. NGC 2683, descoperită iniţial în anul 1788 de William Herschel, este localizată în partea de nord a constelaţiei Lynx.

În timp ce o vedere panoramică permite astronomilor vizualizarea structurii detaliate a unei galaxii, vederea ei din  perspectiva unei margini are propriile avantaje. În mod concret, astronomii pot vizualiza benzi delicate de praf ce constituie braţele spiralei, în contrast cu ceaţa densă din centrul galaxiei. În plus, aglomerări strălucitoare de noi stele albastre sunt împrăştiate pe tot discul spiralei, astronomii putând cartografia foarte uşor regiunile galaxiei.

Poate părea surprinzător, dar astfel de vizualizări ale unei galaxii, cum este şi cazul de faţă, nu-i împiedică pe astronomi să-i deducă structura. Pentru mai multă certitudine, studii ale proprietăţilor luminii provenite de la NGC 2683 sugerează că este vorba de o galaxie în spirală cu formă bine conturată şi cu o regiune centrală formată din stele, chiar dacă imaginile captate deocamdată de telescopul Hubble nu permite vizualizarea acestui lucru în mod direct.

Imaginea alăturată este generată din două câmpuri adiacente observate în lumină vizibilă şi lumină infraroşie de către o cameră a Hubble pentru studii avansate. O fâşie îngustă, care apare uneori uşor neclară şi traversează aproape toată imaginea pe orizontală, este de fapt rezultatul unui decalaj înregistrat între detectorii telescopului. Această bandă a fost ulterior secvenţiată utilizând imagini ale observaţiilor galaxiei făcute de telescoape aflate la sol, care arată şi cele mai importante detalii. Câmpul de vizualizare este cuprins între aproximativ 6,5 şi 3,3 arcminute (un arcminut, sau un minut de arc, reprezintă a şaizecea parte dintr-un grad).

 

Cătălin Cofaru