Oamenii de ştiinţă şi astronomii au fost mult timp nedumeriţi de dieta necesară creşterii găurilor negre. Noi cercetări, efectuate de Universitatea din Utah şi Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, au dezvăluit răspunsul aceastei enigme.

Aparent, găurile negre cresc în greutate şi în diametru de la un aport consistent de stele. Potrivit profesorului Ben Bromley, de la Universitatea din Utah, „găurile negre cresc enorm datorită hrănirii cu stelele binare capturate”. „Sunt convins că acest lucru a ajuns să fie metoda dominantă de creştere a găurilor negre supermasive”, a mai afirmat el. „Sunt două moduri pentru   ca o gaură neagră supermasivă să crească: cu nori de gaz sau cu stele. Câteodată există gaz, iar alteori nu. Ştim aceasta din observaţiile făcute asupra altor galaxii, dar acolo există întotdeauna stele!”.

Un comunicat de presă al Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică explică studiul. Bromery şi colegii săi au examinat fiecare pas al procesului prin care o gaură neagră supermasivă a consumat stele binare şi şi-au dat seama ce ar trebui să se întâmple în cadrul procesului pentru a se potrivi cu observaţiile lor. Pe baza calculelor, teoria lor sugerează ideea potrivit căreia gaura neagră din Calea Lactee s-a dublat, poate chiar s-a mărit de patru ori, totul petrecându-se în ultimii 5-10 miliarde de ani, prin consumarea stelelor capturate.

 

Cătălin Cofaru