Ar putea constitui un scenariu science fiction, dar U.S. Naval Research Laboratory (NRL) speră să transforme un robot umanoid într-un „marinar”, în efortul de a îmbunătăţi capacităţile de stingere a incendiilor la bordul navelor militare. În prezent, el se află în stadiul de dezvoltare.
Robotul, cunoscut sub denumirea de Shipboard Autonomous Firefighting Robot (pe scurt, SAFFiR), este destinat să combată incendiile în condiţiile înghesuite ale unei nave, precum şi să salveze vieţi omeneşti şi echipamente costisitoare.
Înarmat cu camere şi un senzor de gaz, SAFFiR va fi alimentat cu baterii şi va fi capabil să activeze suprimatoarele de incendii. NRL dă asigurări că , în ciuda picioarelor sale cu aspect plat, robotul va fi un „marinar” foarte sigur pe el, capabil să meargă, să se balanseze şi să traverseze obstacole în mod autonom. În plus, acesta va fi capabil să interacţioneze cu oamenii, ca parte a unei echipe extinse de stingere a incendiilor.
SAFFiR este dezvoltat în colaborare cu cercetătorii de la Virginia Tech şi de la Universitatea din Pennsylvania, ca un pas ulterior construirii lui CHARLI-L1 (Cognitive Humanoid Autonomous Robot with Learning Intelligence). CHARLI-L1 este un robot umanoid construit de studenţii de la Colegiul de Inginerie Robotică şi Laboratorul de Mecanisme de la Virginia Tech.
U.S. Naval Research Laboratory are în proiect testarea robotului SAFFiR la bordul unei nave de andocare dezafectate folosite pentru experimente de luptă împotriva incendiilor, spre sfârşitul anului 2013.

Cătălin Cofaru