Inginerii americani au inventat un robot alimentat pe bază de hidrogen, care se deplasează prin apă ca o meduză. Robotul, denumit Robojelly, se află în primele etape ale dezvoltării, nefiind încă definitivat, dar cercetătorii speră că acesta ar putea fi eventual folosit în operaţiunile de salvare subacvatice.
Teoretic, fiind alimentat cu hidrogen, robotul nu va funcţiona fără energie. Dr. Yonas Tadesse, de la Universitatea Texas din Dallas, a declarat că aceasta este prima alimentare cu succes a unui robot subacvatic utilizând hidrogenul extern ca o sursă de combustibil.
O meduză se mişcă folosind muşchii circulari din interiorul corpului său. Când se contractă, corpul i se închide către interior şi apoi expulzează apa pentru a se propulsa. Când muşchii se relaxează, corpul îşi recapătă forma sa iniţială.
Pentru a putea reproduce acest lucru, robotul este construit dintr-un aliaj special care revine la forma iniţială. Materialul este apoi învelit în nişte nanotuburi de carbon – mici „paie” de dioxid de carbon pur, care sunt renumite pentru proprietăţile lor electrice – şi un strat de praf negru de platină.
Robotul este alimentat prin intermediul căldurii produse de reacţia chimica dintre oxigenul şi hidrogenul din apă şi stratul de platină de pe suprafaţa sa. Căldura rezultată în urma reacţiei este transferată muşchilor artificiali ai robotului, care îşi schimbă forma pentru a se autopropulsa. Aceasta înseamnă că Robojelly poate regenera combustibilul din mediul său ambiant, spre deosebire de roboţii care funcţionează cu ajutorul unei surse externe de alimentare sau unor baterii.
În prezent, robotul-meduză îşi mişcă toate cele opt segmente ale corpului în acelaşi timp, dar se lucrează la un model în care fiecare segment să se poată mişca independent. Aceasta ar duce la o mai bună controlare de la distanţă a robotului pentru a facilita deplasarea acestuia în diferite direcţii.
Studiul a fost sponsorizat de către Oficiul American de Cercetări Navale, care investeşte în proiecte de care să beneficieze forţele navale ale SUA.

Cătălin Cofaru