O echipă de cercetători din Rusia, condusă de Svetlana Yashina şi Gilichinsky David, de la Institutul de Biofizică Celulară, a reuşit aducerea la viaţă a unei plante din fosta perioadă de glaciaţiune a Pământului. Este vorba despre planta Silene stenophylla, revitalizată după descoperirea ei într-o vizuină de veveriţe, unde se aflau seminţe şi fructe. Descoperirea s-a făcut la o adâncime de 40 de metri, în permafrostul de lângă râul Kolyma, unde aceasta a fost blocată în gheaţă mai bine de 30.000 de ani. Potrivit echipei ruse, planta regenerată arată similar cu varietatea modernă a plantei, care creşte şi azi în acea zonă din nordul-estul Siberiei.
Acesta a devenit cel mai vechi ţesut vegetal readus la viaţă, precedentul record fiind deţinut de cercetătorii israelieni cu seminţe de palmier depozitate în fortăreaţa Masada acum 2.000 de ani.
De asemenea, sunt cunoscute cazurile bacteriilor şi altor organisme simple, care au supravieţuit în gheaţă mii de ani. Dar revitalizarea unei forme de viaţă de complexitatea unei plante este o problemă cu totul diferită, susţin oamenii de ştiinţă. În cazul în care ipotezele de lucru ale echipei de cercetare se dovedesc a fi viabile la modul general, alte specii, eventual chiar unele antice, vor fi reînviate sau, în cazul multora din zilele noastre, vor putea fi salvate de la extincţie.

Cătălin Cofaru