S-au anunţat până la urmă premiile Romconului Helion, ele fiind următoarele:
Premiul pentru Roman: Mircea Oprită – Călătorie în Capricia
Premiul pentru Proză Scurtă: Michael Haulică – „Povestea lui Calistrat Hadîmbu din Vizireni, ucis mișelește de nenicul Raul Colentina într-un han de la marginea Bucureștilor“
Premiul pentru Non-ficțiune: Mircea Opriță – Stiință și violoncel
Premiul pentru Arte vizuale: Marian Mirescu – Pentru banda desenată
Premiul special: Bogdan Bucheru
Premiul pentru publicatie periodica: Helion, revista tiparită pe hîrtie Nr. 1-6/ 2011 și revista online
Premiul Pentru Debut: Ștefana-Cristina Czeller – pentru volumul Cerneală și sînge
Componenţa finală a juriului Romcon – Helion: George Anania (președinte), George Ceaușu, Cătălin Badea-Gheracostea, Viorel Pîrligras, Lucian Vasile-Szabo.
După cum cunoaşteţi, votul a fost făcut după o schemă complicată, în care juriul a decis doar în proporţie de 50%, iar publicul în restul de 50%. Deciziile s-au bazat pe liste de nominalizări, care au orientat în prealabil evaluările.
Ne întrebăm în ce măsură juriul a avut posibilitatea să examineze toate lucrările nominalizate în concurs.
Nu cred ca juriul si competenta lui, in componenta anuntata, pot fi un motiv pentru punerea la indoiala a premiilor. De ce sa nu aiba posibilitatea sa examineze toate lucrarile? Hai sa nu fim rai in mod gratuit.
E doar o intrebare Bear, n-am dat cu parul. Intrebarea e legata în special de timpul scurt alocat, si de schimbarile cunoscute in componenta juriului. Nu e cazul sa-mi faci un proces de intentie legat de asta.
Oricum, felicitari pentru premii si te asigur ca nu e pic de invidie.
Multumesc.
In ce priveste timpul scurt trecut de la anuntarea componentei juriului, eu n-as zice ca asta ar fi un impediment pentru parcurgerea lucrarilor eligibile, cita vreme traim totusi in Romania si numarul lucrarilor de gen e limitat la cele aparute intr-un interval de un an. There’s only so many of them. Iar daca te pasioneaza genul, nu-i greu sa parcurgi tot ce e semnificativ. Si nu le parcurgi in doar doua saptamini, ci le parcurgi pe masura ce apar.
Ai dreptate. Dar uneori, contextul imi provoaca accese de scepticism. Stii cum e…
Chelnerul le spune celor de la masa ca le recomanda o „ciorbă speciala de peste”. „Ce poate fi asa special la o ciorbă de peste?!”, intreaba unul dintre meseni. ”Faptul că mi-a căzut diamantul de la inel în cazanul cu ciorbă de peste. L-am căutat mai multe ore, la rand, si nu l-am gasit. Acum, m-am hotărat sa-l caut portie cu portie”, răspunde chelnerul.
Si SF-ul romanesc tinde sa devina foarte special; avem premii speciale, invitati speciali, membrii ai juriilor foarte speciali…E ceva special în lucruri si fiinte. Sa le luam portie cu portie!