Philip K. Dick, autorul a numeroase opere vizionare, dar pătrunse de atmosfera sumbră, plină de suspiciune şi viziuni paranoice, a murit acum 30 de ani, pe 2 martie 1982. A lăsat în urmă o moştenire literară cuprinzând 121 de povestiri şi 45 de romane din care Blade Runner şi Total Recall au făcut istorie şi datorită ecranizărilor deosebite. Blade Runner a reunit sub acelaşi titlu pe Ridley Scott, Harrison Ford, Rutger Hauer – cu un rol plin de simbolistică şi un sound-track compus de Vangelis. Filmul a fost lansat în 1982 şi a avut două nominalizări la Oscar şi 9 premii incluzând Bafta şi Hugo. Alte filme remarcabile inspirate de opera lui Philip K. Dick sunt A Scanner Darkly,  Minority Report şi The Adjustment Bureau.

Opera lui continuă să atragă cititori şi producători de film, fiind o continuă sursă de inspiraţie. Plină de umor negru şi întorsături neaşteptate, Philip K Dick a descris cu suficientă inspiraţie o lume a viitorului, o lume neaşteptat de apropiată de cea în care trăim, fiind aproape de cititorii prezentului.

“Vreau să scriu despre oamenii la care țin, punându-i într-o lume ficțională izvorâtă din mintea mea, nu în cea în care trăiesc în realitate, deoarece lumea în care trăim nu se ridică la înălțimea standardelor mele. În scrierile mele pun la îndoială chiar universul; întreb cu glas tare dacă e real și dacă toți suntem reali.”

Philip K. Dick