Cea mai concludentă imagine de până acum cu misiunea Apollo 11 pe Lună a fost capturată de un satelit NASA aflat pe orbită în jurul satelitului planetei noastre. Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), a stabilit locaţia denumită „Tranquillitatis Mare” sau „Marea Liniştii” – locul unde oamenii au atins pentru prima dată suprafaţa Lunii pe data de 20 iulie 1969, noua imagine surprinzând detalii uimitoare ale sit-ului istoric, printre care urmele primilor paşi făcuţi de astronauţii Neil Armstrong şi Buzz Aldrin.

În imagine, urmele astronauţilor sunt reprezentate de zonele întunecate din jurul modulului lunar, care fac legătura cu locaţiile diverselor experimente ştiinţifice efectuate pe suprafaţa Lunii. Unul dintre experimente a fost cel destinat seismelor inactive, care a furnizat primele măsurători seismice lunare şi a continuat să trimită date timp de trei săptămâni după ce astronauţii de pe Apollo 11 au plecat spre Pământ. Reflectarea luminii în capacul telemetrului laser de pe modulul lunar este, de asemenea, evidenţiată în imagine.

Se poate vedea cum urmele paşilor astronauţilor duc spre craterul „Micul Vest”, care se află la aproximativ 50 de metri est de modulul lunar. Aceasta a reprezentat o etapă neplanificată şi, în aceeaşi măsură, periculoasă a misiunii, când Neil Armstrong s-a deplasat pentru a privi în interiorul craterului, la finele a 2 ore şi jumătate petrecute pe suprafaţa Lunii.

Mai târziu, în timpul misiunilor Apollo 12 şi 14, astronauţilor li s-a acordat mai mult timp pentru a petrece pe suprafaţa Lunii. În plus, în misiunile Apollo 15, 16 şi 17, echipajele au fost dotate cu câte un vehicul lunar care le-a permis să exploreze dincolo de locul de aterizare.

Astronauţii de pe Apollo 11 au adus probe valoroase din „Marea Liniştii”, ceea ce a relevat enigme ale trecutului tumultos al satelitului Pământului. Probele au arătat că acea regiune a Lunii a fost, cândva, o zonă activă vulcanic şi că râuri subţiri de lavă au curs în locul unde Armstrong şi Aldrin şi-au desfăşurat experimentele. LRO a capturat imagini şi de la alte locuri de debarcare ale modulelor misiunilor Apollo, inclusiv imagini fascinante care prezintă urmele lăsate de astronauţii Apollo 17 şi vehiculul lor lunar.

LRO se află pe orbită, în jurul Lunii, din iunie 2009. Nava spaţială, de dimensiunile unui autovehicul, care a fost construită cu un buget total de 504 milioane de dolari, a capturat primele imagini în iulie 2009, imagini care au dezvăluit noi detalii despre urmele lăsate de activitatea umană de explorare pe suprafaţa Lunii. Misiunea LRO este prevăzută a se finaliza cel mai devreme în luna septembrie 2012.

 

Cătălin Cofaru