Inginerii de la Universitatea din Harvard au oferit un produs a microroboticii de laborator care constă într-o serie de insecte nano-robotice. Inspirate din cărţile tridimensionale şi tehnica origami, insectele au aproximativ aceeaşi mărime ca albinele, pot zbura şi pot funcţiona autonom, simulând o colonie robotizată.

Construirea lor a fost foarte dificilă şi îngreunată de multe erori, de aceea inginerii au pliat manual, au aliniat şi au securizat fiecare dintre articulaţiile minuscule. Cu noile metode folosite, nu doar au construit roboţii, ci au ataşat nano-roboţilor mici dispozitive, astfel încât articulaţiile plate sunt ridicate de nişte pini şi îi transformă în modele 3D. Albina monolitică, sau Mobee, cum a fost denumit unul dintre nano-roboţi, se transformă de la o formă plată într-un robot de 2,4 milimetri înălţime, dintr-o singură mişcare – la fel ca o carte tridimensională. Procesul de pliere durează mai puţin de o secundă, iar întreaga structură este compusă din 18 straturi de materiale diferite (fibră de carbon, o folie de plastic numită Kapton, titan, alamă, ceramică şi foi adezive), laminate într-un strat subţire stilizat cu ajutorul laserului.

Procesul de pliere 3D va putea permite fabricarea, asamblarea şi instalarea nano-roboţilor într-un timp foarte scurt. De asemenea, mai merită subliniat faptul că procesul va putea fi folosit şi în cazul oricăror dispozitive electromecanice care dispun de dimensiuni începând de la micrometri şi până la centimetri.

 

Cătălin Cofaru