Am fost curios luna aceasta să văd mai în amănunt ce se scrie la Gazeta SF. Se scrie, dar constatăm că mulţi autori autorii sunt la începuturi. Ceea ce nu e o ruşine. Însă mai au mult de exersat şi nu vorbesc de gramatică. Ca să fac un joc de cuvinte, e vorba chiar de începuturi, de primele fraze, care pot captiva sau demotiva subit un cititor. Prin urmare să le luăm mărunt, la tocător.
Descoperirea, Ionuţ Baciu – Încercare de a ne introduce într-un univers intens tehnologic e ridiculizată din start de “indestructibilul robot biomecanic” şi de “hârtia subţire, dar deosebit de rezistentă”, urmate de frazări abundente în atribute. De fapt tot textul este o joacă de-a “ştiu prea multe, dar mă minunez ce chestie am descoperit”. Am căutat să găsesc raţiuni pentru a-l lectura dincolo de început, “dar în zadar”. Început a fost un indiciu solid pentru “skip”.
Gânduri cenuşii, Cătălin Cofaru – Un început corect, care prefigurează parţial începutul acţiunii şi induce un ritm în crescendo. Am parcurs primele fraze şi chiar un pic mai mult cu interes. L-am marcat pentru o lectură mai atentă.
Neantul, Marcel Gherman – Voi sări peste motto, dând exact peste trezirea în vid. O fi bună pentru economia prozei, dar eliminarea spaţiului referenţial oferită ab initio cititorului descrie mai curând un coşmar. Oniric. Right. Next.
Povestiri, F.I. Haidamac – Dialog, cu un tip de la guvern, în contradictoriu. Interesant pentru majoritatea, aş spune. Nici nu trebuie să stau pe gânduri, sună atractiv de la început. Bun pentru lectură atentă.
Îngerii sărută cu ochii deschişi, N. Vasilcovschi şi M. Boboc – Prăbuşirea printre stelele eterice ale Raiului deja m-a făcut sceptic şi prea atent la detaliu. Iar când am ajuns la explicativul “resemnarea faţă de revolta mereu înăbuşită” cu butade de gen: “în sânge”… Cu greu am mai citit “durerea confuză de dincolo de cuvinte”. Că mare dreptate ai. Skip! Textul e defavorizat şi de corpul de literă un pic prea mic.
Eu sunt cosmic, Mircea Boboc – Frumoasă metafora cu “pământul răbdător”. Folosită în alt context, de obicei. Atenţie, adică. “O ridic prin simpla încordare a privirii” mă face şi pe mine să mă gândesc. Cineva care ridică aşa simplu, ar trebui doar să privească. Iar dacă privirea e atât de puternică, la ce-i mai trebuie degetele pentru o simplă nucă? Ca să nu mai vorbesc de brusca negare a cunoaşterii de către personaj a noţiunilor introduse mai devreme. Nuca ar fi trebuit să fie un mic meteor verde cenuşiu, care se dezagregă parţial la impact. Fiinţă? După ce se desface în cădere? Prea multe contradicţii. La limită, dar next.
Străinul din dormitor, Aurelia Chircu – Intrăm abrupt în trezirea unui personaj. Gustul indefinibil şi necesar trezeşte curiozitatea. Întrezărim un vrăjitor în următoarele fraze şi decizia e rapidă. Cred că vom citi mai atent, deşi un moment părea un text dependent de oniric.
Frânturi, Alexandra Fratu – Poate data viitoare, astăzi metatextul ne-a făcut figura.
Începutul sfârşitului, Ilinca Ioana Rusu – Despre ce vorbeam? Chiar titlul e demotivant şi trist. La revedere. Atât pentru azi.
Avem totuşi câteva texte interesante de citit. Dacă vor confirma sau nu, voi fi discret. Demersul de faţă nu e făcut pentru a înfiinţa statistici sau pentru a da note lucrărilor. Cu referinţă strictă la debutul unei lucrări, acordaţi mai multă atenţie frazelor de început, şi dacă se poate, titlului.
Compoziţie literară (Curs litografiat – Licenţă publică generală), Imprimeria Institutului Naţional pentru Ficţiuni Speculative – Bucureşti, 2099. Lecţia întâi. Fraza de atac. 😉
aici o sa zic si eu ceva… fara atac la nimeni si nimic, pentru ca timpul a avut grija sa ne intelepteasca, sper.
poate ca inceputurile sau titlurile au fost “ciumpavite” de altii.
poate. zic: POATE!
am si eu o problema (nu de rezolvat, dar ramasa in suspensie) cu cei care vor sa te ajute, chiar te ajuta, dar pun umarul mai mult decat trebuie, desi “vina” cade pe autor, la o adica.
“Suspendati intr-o raza de soare”, o proza la care sunt foarte multumit de feedbackul primit, a fost necesar sa fie “pigulita” de catre cei care mi-au acordat sansa de a fi urcata pe acest site. asa a fost atunci sa fie… si m-am suparat in sinea mea, dar a trebuit sa accept. atunci a trebuit sa accept!
“Vremea e ca o nevastǎ bolnavǎ”… nu e deloc un inceput care sa te “bage in actiune”… varianta mea era: “Vremea e ca o curva bolnavǎ” lucru care, la inceput de text, avea sarcina sa injecteze adrenalina (dupa parerea mea, evident!).
repet… asa a fost sa fie, iar in varianta tiparita vor incapea toate expresiile modificate din teama de a nu fi pe placul unui tip de public care se credea ca exista pe acest site.
peste mine timpul a trecut suficient de mult incat sa cred ca PUBLICUL ACESTUI SITE este cu mult dincolo de asemenea amanunte care ar fi putut vreodata… sa-l supere.
de aceea indemnul meu este: lasati autorii sa raspunda pentru ceea ce incearca sa transmita publicului. umblati la ortografie, la punctuatie, la chestiuni de gramatica pe care, lucru bine stiut si observat, un autor nu prea are putinta sa le aduca la standardul acceptat (mai ales de catre fiinte perfecte, nu-i asa? 🙂 ) dar lasati-i textul in pace!
atat am avut de zis si continui sa multumesc (sa nu aveti nici cea mai mica indoiala!) celor care au facut posibila aparitia textelor mele, chiar “pigulite”.
Nu putem să-i lasam în pace chiar pe toţi. Unii chiar au nevoie de sfaturi, în încercarea lor de a te depăşi 😉