Cea de a doua ediție a târgului de carte science fiction și fantasy „Final Frontier” a depășit cele mai optimiste așteptări, la toate capitolele. Un program extrem de consistent (prea consistent, dacă e să scăpăm de-o grijă și să dăm de la bun început cuvântul cârcotașilor care au reclamat, de ce să n-o recunoaștem, cu oarece îndreptățire, lipsa unor pauze necesare între panelurile de maxim interes, de la care nu s-a îndurat să lipsească nimeni). Personalități de prim rang ale science fiction-ului românesc contemporan. Carte pe săturate și de cea mai bună calitate. Fani. Și nu în ultimul rând o atmosferă grozav de constructivă, entuziasm bine canalizat, interactivitate, implicare și, să nu ne ferim de cuvinte, competență, profesionalism, erudiție.

Au fost două zile (17-18 martie) de evenimente valoroase, organizate la Centrul Național de Artă Tinerimea Română din București, sub semnul prieteniei și al pasiunii comune, cu sute de participanți, care în niciun caz nu au avut motive să se plictisească. Dincolo de dimensiunile unui eveniment de calitate înaltă, Final Frontier reflectă în mod încurajator (era și timpul, după atâtea voci pesimiste!) o stare bună a fandomului românesc, căruia prea mulți se grăbiseră să-i îngâne prohodul. Este o stare a colaborării, pe direcții benefice, a tuturor celor implicați și în special pe direcția calității.

În afara standurilor permanente de carte („Eagle Publishing House”, „Millennium Books” „Nemira”, „Tritonic”), am avut lansări de volume (legendarul „Aporisticon” al nu mai puțin legendarului Mihail Grămescu, în cadrul Integralei SF-ului românesc – Editura Eagle & Societatea Română de Science Fiction și Fantasy și volumele editurii Millennium Books prezentate de Horia Nicola Ursu); premiul concursului de roman Eagle & SRSFF – adjudecat de Liviu Radu cu „Chestionar pentru doamne care au fost secretarele unor bărbaţi foarte cumsecade”; premiile revistei Galileo (din nou Liviu Radu, Dan Doboș, Michael Haulică, Adrian Crăciun cu antologia „Steampunk”), o prezentare a goticului (Oliviu Crâznic, Laura Sorin, Ștefan Ghidoveanu), dezbateri (Marian Truță, Mugur Cornilă, Cristian Tamaș, Eugen Lenghel, Cătălin Badea Gheracostea, Simona Șerbănescu, Dănuț Ungureanu), prima antologie trinlingvă “Bella Proxima” (croată-română-engleză) – produs al colaborării dintre Editura Eagle și SRSFF, bandă desenată, o miniexpoziție de machete SF și tot felul de jucării (Angry Birds) şi jocuri, foarte aproape de un anticariat SF bine aprovizionat.

S-a remarcat implicarea reală a tinerilor prezenți, scriitori în devenire sau fani convinşi, cu toții dedicaţi fenomenului SF&F, o stare de fapt mai mult decât îmbucurătoare, care denotă atât constanța interesului față de gen cât mai ales semne clare că o nouă generație de sefiști vine tare din urmă!

Nu în ultimul rând, ba chiar apăsat ar trebui să afirmăm că această întâlnire, pe durata a două zile, desfășurată într-un ritm alert, dar fără a face rabat la calitate, a reunit toate elementele care definesc o convenție națională a science fiction-ului românesc. Participare numeroasă, din toate zonele ţării, intrare liberă, cărţi noi, cărţi vechi, o şedinţă de cenaclu, o şedinţă de costume SF, dezbateri despre literatură cu editori şi redactori, dezbateri despre viitorologie cu scriitori de science fiction, soare şi oameni zâmbitori. În ce mă privește, am retrăit atmosfera unora dintre cele mai frumoase Romconuri de odinioară. Sunt convins că lucrând puțin la acordul fin și cu câteva ajustări (o ușoară aerisire a panelurilor), adăugiri (un invitat sau doi din străinătate), reorganizări (o promovare mai agresivă), reinventări ale unor concepte (de ce nu premiile anuale ale unor categorii SF&F?), acest valoros târg de carte, „Final Frontier”, pentru care trebuie să mulțumim nu numai creatorilor de evenimente și participanților, dar mai ales inițiatorilor – profesioniștii de la bookblog.ro, poate relansa Convenția națională de science fiction, căreia i se cam duce dorul de prea multă vreme. Reiau în deplin acord, câteva cuvinte ale lui Michael Haulică: “dacă, doar așezând lucrurile cap la cap, fără să punem la punct din timp o colaborare a tuturor polilor fandomului, a ieșit o manifestare atât de faină, vă dați seama ce eveniment ar ieşi dacă am lucra împreună?”

Dănuț Ungureanu