
Text de minim 400.000 de semne şi de maxim 600.000 de semne (dimensiune de roman), adică între 200 şi 300 de pagini standard (2000 de semne pe pagină).
Tema: istoria contrafactuală (istoria alternativă)
Personaje: minim trei personaje credibile şi active în text.
Intriga: consistentă şi verosimilă. Acţiunea principală va fi situată în România/Europa. Documentare riguroasă şi bine susţinută. Romanul trebuie să se adreseze pieţelor internaţionale, prin urmare un text cu specific românesc prea pronunţat poate fi defavorizat în procesul de selecţie.
Premiul constă într-un contract de reprezentare a autorului cu Bestseller Agency, un contract de editare/tipărire cu Eagle Publishing House, un avans de o mie dolari SUA din contractul de editare/tipărire, traducerea cărţii în limba engleză, website de prezentare pentru roman, fişă de prezentare internaţională, un prim tiraj intern limitat la numărul de Editori Virtuali precum şi distribuţie internaţională prin Amazon.com pentru sistemul Print On Demand şi în varianta digitală pentru mai multe librarii online.
Premiul de popularitate nu se acorda deoarece, conform regulamentului, numarul minim de votanti nu a fost atins. Totusi, se va acorda un premiu onorific de popularitate propus de juriul format din clientii care au achizitionat pachetul Seniorii Imaginatiei de la Elefant.ro si au votat pentru acest premiu.
Juriul Seniorii Imaginatiei a fost alcatuit din:
Horia Gârbea – presedintele Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti
Dănuţ Ungureanu, scriitor, reprezentantul SRSFF
Marian Truţă, scriitor, redactor sef al revistei Nautilus
Michael Haulica, scriitor, redactor sef al revistei Galileo Online
George Anania, scriitor
Juriul votant pentru Premiul de Popularitate: Liviu Suciu, Dan Ștefănescu, Luminița Badea, Andreea Dumitrescu, Raluca Tentea, Costel Badeci, Laurențiu Nicoară, Mircea Idricianu, Cristian Neacșu, Alexandru Popescu, Bogdan Alexandru Rădulescu, Iulian Dinu, Alin Vezure, Gheorghe Dumitru, Alecu Cărbunaru, Nicolae Drăgan, Mihai Coverca, Constantin Baboi, Lia Zavoianu.
Editura Eagle
Mi se pare uimitor faptul ca suntem in 2012, in era internetului si tocmai informatii despre targul SF si despre decernarea unor premii in cadrul acestuia nu se gasesc pe internet la doua zile dupa eveniment. Este un concurs pornit de la un e-book, adica platforma digitala, pentru care, daca doresti sa aflii autorul castigator nu poti gasi informatia pe internet nici astazi 19.03.2012, doua zile mai tarziu. Probabil ca aceasta informatie este doar pentru cei prezenti fizic acolo dar asta vine in cotradictie cu insasi natura concursului.
Draga Nik,
Noi nu suntem descendentii lui Harry Seldon. Cronologic ar trebui sa fim oarecum precursorii lui. Psihoistoria inca nu s-a scris, exista doar ca viziune a regretatului Asimov, iar telepatia e poate apanajul catorva antrenati dar bine secretizati. Pe de alta parte targul a fost in weekend si reporterii nostri inca nu au trimis materialul la redactie. Castigatorul e insa foarte clar: Dl. Liviu Radu.
Nu e nevoie de telepatie, si nici nu avem nevoie de psihoistorie. Avem ceva mai primitiv in momentul de fata dar care functioneaza: internetul. Vezi puterea “commentului” prin care pana si cineva care nu a fost prezent la eveniment poate afla cele ce s-au petrecut acolo.
Stirile despre acest concurs ajung foarte greu pe internet in opinia mea, cu atat mai mult cu cat, conform regulamentului, concursul trebuia sa fie cel tarziu pana in data de 08.03.2012. Tarziu s-a anuntat pe site-urile indicate in regulament cand avea sa fie adevarata data a decernarii premiilor.
In contextul in care un e-book il cumperi de acasa, din fotoliu in cateva secunde, ai o anumita asteptare legata de un concurs izvorat din cumpararea unei carti pe acest suport. Asteptarea ar fi ca informatiile despre concurs sa nu le gasesti in presa scrisa, la 3 zile dupa eveniment, ci intr-un comment/post/tweet/blog scurt, la 20 de minute dupa, facut de pe tableta sau de pe smartphone. Cu alte cuvinte, m-as fi asteptat ca un concurs pornit de pe internet sa fie mult mai “prezent” pe internet.. Nu ma intelegeti gresit, nu am intentionat-o neaparat ca pe o critica, ci sincer eram uimit ca tocmai sf-istii sa fi ramas aparent in urma.
Multumesc totusi ca mi-ati satisfacut curiozitatea, am observat ca, intre timp a aparut si pe edituraeagle.ro un post.
Sunt corect amintite toate mijloacele electronice care pot fi folosite pentru actualizare unui site sau altul. Dar, distribuţia resurselor fiind cea care este, un smartphone e oarecum o raritate in lumea amatorilor de SF (cheltuielile fiind orientate spre alte obiecte de interes) iar tabletele cred ca lipsesc. Nu trebuie confundata o intrunire SF, in care accentul se pune preponderent pe viitor, cu o demonstratie intre IT geeks, in care viitorul apropiat trebuie neaparat sa fie in buzunarele proprii.
Nu confund cele doua intruniri si nu cred ca trebuie sa fii IT geek ca sa ai o tableta. De fapt, putin in pas cu tehnologia trebuie sa fii ca sa fi auzit de acest concurs in primul rand (sa ai calculator, internet, sa stii ce e un ebook, sa fi nimerit pe elefant.ro). In al doilea rand, ma astept ca majoritatea care au achizitionat pachetul sa aiba o tableta, un ebook reader sau un smartphone, in cel mai rau caz un calculator cu ecran LCD. Ma indoiesc ca sunt multi care citesc ebook-uri pe un batran CRT. Oricum, intarzierea stirilor in era internetului nu cred ca poate fi scuzata de o lipsa de resurse pentru ca ma indoiesc ca niciunul dintre organizatori nu are internet, daca nu pe telefon, atunci macar acasa.
Pe de alta parte, se stie ca cizmarul umbla cu cizmele rupte, croitorul cu hainele carpite si ca Asimov nu zbura cu avionul, asa ca poate ca nu ar fi trebuit sa fiu surprins.