Principiul Goldilocks afirmă că ceva trebuie să se încadreze în anumite limite, în opoziţie cu atingerea extremelor (wikipedia). Este folosit, de exemplu, în ipoteza “Pământului rar” pentru a se afirma că o planetă trebuie să fie nici prea departe nici prea aproape de soare pentru a susţine viaţa. O astfel de planeta este numită “planetă Goldilocks”.
Astronomii au descoperit cel mai promiţător incubator pentru existenţa vieţii extraterestre de până acum: o a patra planetă potenţial locuibilă în afara sistemului nostru solar, unde temperaturile ar putea susţine existenţa apei. Planeta GJ 667Cc se află la o depărtare de 22 ani lumină faţă de Terra şi este de 4,5 ori mai mare decât Pământul. Echipa de oameni de ştiinţă a analizat datele strânse de European Southern Observatory în legătură cu steaua GJ 667C, o pitică roşie ce degajează mai puţină căldură decât Soarele. S-a descoperit că cel puţin trei planete o orbitează, iar una dintre acestea se află la distanţa potrivită pentru a absorbi la fel de multă lumină şi energie ca şi Pământul de la Soare. În plus, are temperaturi la suprafaţă similare Terrei şi, posibil, apă. Planeta, de asemenea stâncoasă, face un tur complet în jurul stelei sale în 28,15 zile, se menţionează într-un raport apărut în Astrophysical Journal Letters.
Teoria referitoare la existenţa apei nu poate fi însă confirmată până ce astronomii nu vor afla mai multe despre atmosfera planetei. Apa este foarte frecventă în univers, dar sub formă solidă sau gazoasă, nu în stare lichidă – aşa cum consideră specialiştii că ar putea susţine viaţa. Cometele, de exemplu, au fost numite “bulgări de zăpadă murdari” datorită faptului că atunci când se apropie de Soare, ele dezvoltă cozi gazoase. Dar se pare că deocamdată numai Pământul are temperatura şi presiunea atmosferică necesare existenţei apei în stare lichidă.
Celelalte planete care orbitează steaua GJ 667C ar putea include un gigant de gaz şi un super-Pământ, care ar efectua un tur complet în jurul stelei sale în 75 de zile. Sunt necesare însă mai multe observaţii pentru ca aceste informaţii să fie confirmate.
Până în prezent, astronomii francezi au confirmat în luna mai a anului trecut prima exoplanetă ce îndeplinea condiţiile pentru a susţine viaţa, fiind vorba de Gliese 581d, o planetă stâncoasă, ca şi Terra, aflată la o distanţă de 20 ani lumină. Astronomii elveţieni au anunţat în luna august că o altă planetă, HD 85512b, aflată la o distanţă de 36 ani lumină, se află, de asemenea, în zona calificată ca fiind “locuibilă”. NASA a confirmat şi ea o astfel de planetă la sfârşitul anului trecut, fiind vorba de Kepler 22b, aflată la o depărtare de 600 ani lumină.
Cătălin Cofaru