Comandantul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), Daniel Burbank, a dat mâna cu Robonaut, primul robot umanoid creat în scopul de a susţine misiunile NASA în spaţiu. Este prima strângere de mână între un om şi un robot în spaţiu. Robonaut a fost transportat pe ISS la bordul navetei Discovery, în ultima sa misiune din anul 2010. Controlorii de la sol au activat software-ul care a permis robotului să-şi extindă mâna dreaptă şi să-şi întindă degetele.

Robonaut, pe scurt R2, este construit deocamdată de la brâu în sus, cântăreşte 136 kg, are un trunchi, două braţe asemănătoare celor omeneşti, iar capul îi este acoperit cu o cască aurie cu vizor. NASA şi General Motors au lucrat 15 ani la construirea robotului umanoid. În prezent există patru astfel de robonauţi, R2 fiind cel mai avansat. Potrivit oficialilor de la NASA, scopul robotului a fost iniţial de a arăta modul în care roboţi dotaţi cu un anumit grad de dexteritate se comportă într-un mediu imponderabil, dar se speră ca în cele din urmă acesta să poată ieşi din staţie pentru a-i asista pe oameni în misiunile din spaţiu.

Mai întâi, robotul va opera în laboratorul Destiny pentru teste, dar în timp atât zona de activitate cât şi funcţiile sale, se vor extinde. Dacă totul va merge bine, R2 ar putea începe să asiste la unele sarcini simple chiar din anul acesta. El îşi petrece majoritatea timpului în „hibernare” la bordul staţiei spaţiale, iar astronauţii l-au „trezit” pentru prima dată în august anul trecut, ulterior făcând prima sa mişcare în octombrie. Se consideră că acesta constituie doar un pas mic pentru om, dar că este un salt uriaş pentru „omenirea de tinichea”.


Cătălin Cofaru