NASA aniversează 50 de ani de când primul astronaut american a ajuns pe orbită. În 1959, Agenţia Spaţială l-a selectat pe John Glenn pentru a face parte din grupul iniţial de şapte astronauţi pentru programul Mercury. Fost pilot în United States Marine Corps, a devenit primul cetăţean american şi al treilea om ce a zburat în cosmos, din istoria cunoscută. În 20 februarie 1962, Glenn a realizat faimoasa călătorie în jurul planetei, la bordul navei Friendship 7, înconjurând globul de trei ori, în timpul misiunii de aproape cinci ore.

Glenn a ţinut prima pagină a ziarelor din nou în anul 1998, când a revenit la NASA, la vârsta de 77 de ani, devenind astfel cea mai vârstnică persoană care a mers în spaţiu. Călătoria lui Glenn la bordul navetei Discovery a ajutat NASA să studieze efectele zborului spaţial asupra persoanelor în vârstă.

Astăzi, la vârsta de 90 de ani, John Glenn se alătură colegului său, astronautul Scott Carpenter, pentru a se lăsa copleşiţi de amintiri alături de colegi şi de public.

Cătălin Cofaru