”Aș vrea să spun ceva mai ales pentru cei care – sper – ne ascultă. Și anume un lucru pe care îl consider extrem de important: am scris totdeauna pentru aici și pentru acum. Spun asta pentru că vreau să precizez că nu mă obsedează ideea posterității. Asta nu însemnează că nu m-aș bucura foarte mult dacă și în viitor câteva măcar dintre cărțile mele ar mai fi citite și comentate. Cred, de pildă, că pentru cei care vor scrie – și sper să fie încă mulți – despre Jules Verne, cărțile mele pe care le-am dedicat marelui scriitor vor fi cel puțin pomenite. Cred, de asemenea, că și cei care vor scrie despre Wells se vor referi la cartea mea Un englez neliniștit – Universul SF al lui H.G. Wells. Și acuma, în ceea ce privește a doua precizare din formularea mea inițială, când spun ”aici” nu însemnează că nu m-au bucurat în timp și cărțile (nu multe), dar mai ales foarte numeroasele studii și articole care-au apărut în străinătate. Am știut însă întotdeauna cu… mă rog, cu înțelepciunea cuvenită că ele reprezentau niște picături într-un ocean. Așa încât cu adevărat importante sunt lucrurile pe care le-am făcut aici și care au apărut în limba română. Poate părea o afirmație ușor desuetă, dar este adevărul și țin să-l afirm totdeauna.”

ION HOBANA, în cuprinsul emisiunii ”Exploratorii lumii de mâine” – ediția din 23 ianuarie 2010

 

Admiratori ai regretatului Ion Hobana, Ştefan Ghidoveanu şi invitaţii săi la Radio România Cultural, Michael Hăulică şi Cătălin Badea-Gheracostea, vor prezenta în limita timpului prea puţin cuprinzător momente din viaţa şi opera maestrului Ion Hobana, sâmbătă 25 februarie, la 13:15. În dialog telefonic va fi prezent şi scriitorul Liviu Radu.

Emisiunea poate fi urmărită pe internet la adresele http://cultural.srr.ro sau http://srr.ro/stream/rrc.asx în regim de live video şi la radio în Bucureşti pe 101,3 FM.