Săptămâna trecută am răspuns unei invitaţii, participând la aniversarea primului an de existenţă al unei iniţiative merituoase. Un post de radio comunitar, lansat datorită entuziasmului unei persoane şi susţinut prin contribuţia voluntară şi benevolă a mai multor membri ai comunității, cu suportul şi adeziunea celorlalţi. Le mulţumesc pentru invitaţie! A fost un eveniment deosebit! Dar sentimentul special m-a cuprins ascultând spiciul directorului formal al radioului:

„…Şi domnul acela, venit în vizită la noi, să vadă cum ne descurcăm, dacă ne trebuie ceva, m-a întrebat: câţi directori aveţi? Am stat un pic şi-am cumpănit pentru că nu înţelegeam ce întreabă. Nici eu nu ştiam engleza lui, nici el nu înţelegea româna mea. Apoi, realizând confuzia pe care o face, m-am uitat în sală, unde eram cu toţii strânşi, am numărat cam 50 de oameni, şi am spus: suntem 50 de directori. Cum aşa? am fost întrebat. Păi suntem 50 de oameni care lucrăm la proiectul acesta, şi fiecare este responsabil de bucăţica pe care o face, şi nu sunt subordonaţi nimănui. Adică fiecare e director. Ne coordonăm şi ne respectăm şi fiecare îşi face treaba. Şi rezultatele se văd care sunt…”

Aplauzele care au urmat au acoperit vocea oratorului. Comunitatea însăşi, venită să omagieze pe cei care îşi ofereau priceperea şi timpul în slujba membrilor comunității, confirma bunele rezultate.

Ce legătură are cu SF-ul? Ce legătură are cu SRSFF-ul? Societatea Română de Science Fiction şi Fantasy aniversează luna aceasta trei ani de voluntariat în serviciul comunităţii  Science Fiction şi Fantasy din România.  Cu rezultate frumoase aş putea spune. A fost o activitate plină de eforturi marcate de frământări şi de momente de cumpănă, ca în orice societate, cunoscând numai perioada „veselă” a crizei economice. Fără a ne plânge de asta, am căutat de să ne facem treaba cât mai bine posibil, cu resursele disponibile, şi chiar să atragem şi să mobilizăm resurse noi.

Ce putem face mai mult? Căci putem. Să lăsăm trecutului toate diferendele şi conflictele, pentru a coagula o mare comunitate SF&F naţională, pentru a putea concentra promovarea autorilor şi operelor literare evitând risipa de efort şi nu în ultimul rând, pentru a oferi liniştea necesară creaţiei membrilor activi ai comunităţii. Căci vorba ceea, sunt suficienţi factori perturbatori din exterior, ca să ne mai preocupe şi cei din interior.

Pe zi ce trece descoperim că Universul din mare se face mai mare, şi cât de mic este de fapt Pământul. Şi cele 7 miliarde de oameni care sunt acum vor fi puţine comparativ cu 10 sau 12 sau 15 miliarde într-un viitor nu prea îndepărtat. Astăzi totul este la o tastă distanţă, sunt comunicaţii instantanee şi practic gratuite şi se poate obţine virtual orice, iar mare parte din informaţia disponibilă este încărcată pe internet. Guvernele încep să simtă cum li se trage preşul de sub picioare, iar informaţia devine din ce în ce mai la îndemână popoarelor. Acelaşi internet permite colaborarea între membrii oricărei comunităţi, la fel de bine cum ar putea-o face stând cu toţii în aceeaşi încăpere. Ba chiar mai bine pentru că fiecare persoană dispune de resursele proprii, independente, în mod autonom.

Priviţi apariţia şi existenţa SRSFF ca pe un semnal, ca pe o expresie a necesităţii de unifica resursele comunității SF&F pentru a obţine expresia maximei creativități artistice sub forma operelor literare SF&F. Haideţi să ne propunem scopuri înalte şi să le atingem!

Comunităţile încep să poată să se gestioneze mult mai eficient, şi paradoxal pot fi mult mai dinamice şi mai responsabile decât marile organizaţii. Succesul şi popularitatea sunt strâns legate şi uşor accesibile comunităţilor. Haideţi să facem din Comunitatea SF&F o comunitate strâns închegată, deschisă, dinamică şi plină de succes. Aceasta este urarea mea la împlinirea a 3 ani de la înfiinţarea SRSFF!

Eugen Lenghel
Redactor şef
Revista SRSFF.Ro