Seria începută odată cu 2001: Odiseea spaţială, continuată cu 2010: A doua odisee şi 2061: A treia odisee, are o încheiere parţială în 3001: Odiseea finală. Aparent Arthur C. Clarke ar fi intenţionat să scrie o continuare, care trebuia să apară în 2001. Un arc peste timp care ar fi permis reluarea paradoxală a epocilor imaginate in 1968, anul apariţiei filmului şi cărţii de început a seriei.

3001: Odiseea finală reia tema principală, a inteligenţei creatoare, dezvăluind presupusa natură a monoliţilor şi geneza creatorilor, inducând necesitatea evaluării legitimității intervenţiilor acestora în postura de zeități modelatoare de viaţă, in ipoteza că evoluția lor dincolo de suportul organic sau artificial le-a redus orice compasiune faţă de viu.

Iar conflictul principal chiar asta prezumă: că disensiunile iniţiale interne civilizaţiei pământene au fost raportate creatorilor şi aceştia, luând în calcul distanţele uriaşe şi posibila amplificare a forţelor distructive din acest insignifiant sistem solar, decid eliminarea riscului.

Dar evoluţia umanităţii, deşi sub semnul conflictelor, se dovedeşte a fi suficient de rapidă  încât să-i asigure supravieţuirea. Frank Poole se reîntoarce miraculos, recuperat din spaţiul îngheţat, după ce a fost trimis spre moarte de către HAL-9000. David Bowman, asimilat de monolit, reuşind să atragă în spaţiul plin de stele şi pe originalul partener de dialog, HAL, revine şi el în roman sub forma entităţii simbiotic-informaţionale Halman. Astfel sunt puşi într-o nouă scenă vechii actori, cu aceeaşi misiune: să salveze Pământul de la distrugere…

Mai departe, fără a încerca sa vă stric plăcerea lecturii, vă invit să luaţi în seamă această carte extraordinară, de un Science Fiction autentic, unde imaginaţia foarte inspirată a lui Arthur C. Clarke pune în mişcare forţe cosmice şi civilizaţii galactice în concurenţa lor cu civilizaţia umană.

Puteţi parcurge filele acestui roman în prezentarea deosebită a Editurii Nemira, iar pentru cei care nu au făcut-o deja, le recomand cu căldură să citească întreaga serie a Odiseelor Spaţiale ale lui Arthur C. Clarke.