Aminteam într-una din teoriile mele de un big brother care ascultă tot ce faceţi şi pândeşte orice se întâmplă cu telefonul vostru mobil. Chiar daca-l fură cineva.
Încet, lumea dă speranţe că s-ar trezi. Atât de încet că te miri ce rost au reţele de socializare. Nu cumva sunt acolo să ne umple timpul, să ne sifoneze banii prin jocuri de copii, şi să ne facă proşti – picaţi din Lună drept în cap?
Am dat întâmplător peste un articol din Telegraph.co.uk, în care se descrie un experiment relevant. Un “telefon_dăştept” a fost legat la calculator şi urmărit ce face. Resetat la setările de fabrică, jucăria a început aproape imediat să transmită date despre locaţie, aplicaţiile folosite şi toate datele introduse de utilizator către un anume Carrier IQ.
Acest Carrier IQ care-i întreabă pe “oameni” – a se citi oricine are bani şi interes – dacă nu ar fi frumos ca telefoanele să “răspundă” şi să “vorbească”. Bineînţeles, filmuleţul care arăta minunile făcute de telefon a fost imediat interzis, cu ordin judecătoresc, nu înainte ca Telegraph să-l obţină. Cel mai relevant este faptul că până şi datele transmise prin https: de pe telefon sunt vizibile în clar.
Nu este foarte clar daca acest “serviciu” este utilizat şi în Europa…
Treaba stă aşa – şi este realitate, nu SF – peste 114 milioane de dispozitive mobile “vorbesc cu producătorul, cu firmele de telefonie mobilă sau cu guvernele. Oferind următoarele: date individuale, date sintetice, studii de piaţă, marketing, “mobile service intelligence” – pardon a nu se confunda cu intelligence service, “insight service analiser”.
“Insight service analiser” foloseşte datele direct din telefon pentru a oferi o viziune precisă a servicilor “aşa cum le simte utilizatorul”, în toate detaliile. Mai ales daca are două camere video, două microfoane, GPS, şi cine ştie ce s-a mai inventat, dar nu se pune pe hârtie ca să ne mai ia şi la anul bani.
Vreţi telefoane deştepte? S-ar putea să fie prea deştepte pentru voi.