Vehiculul cu milioane de deţinuţi slăbănogi, dar vioi, pătrunse pe culoarul principal al etajului cel mai de jos al puşcăriei.
În viteza ameţitoare, mulţi se aruncau singuri afară, nerezistând psihic, se împingeau violent, provocând celor de alături traumatisme sau mureau, pur şi simplu, fără o cauză vizibilă. Stresul era foarte mare şi călătoria lungă, iar mesajul genetic era clar: unul singur dintre puşcăriaşi trebuia să ajungă în celula de lux.
Pereţii umezi şi cenuşii ai culoarului kilometric păreau a alerga înapoi. Constructorul puşcăriei din peşteră era cel care stabilise regulile jocului.
Drumul, lung cât un infinit, era pe sfârşite; simţeau asta. Numărul celor care erau sortiţi pieirii era din ce în ce mai mic. Când, în sfârşit, în vehiculul cilindric nu mai rămaseră decît doi deţinuţi, unul se întoarse către celălalt, mirat şi puţin speriat.
– Ce faci, nu te sinucizi?
– Nu.
– E ordin să rămân numai eu. Sunt ales să intru în celulă.
– Şi ce?
– Tu, într-un fel sau altul, va trebui să dispari.
– De ce nu mă ucizi tu?
– Nu e în program. Eu trebuie să propovăduiesc iubirea între entităţi. Sînt ultimul care ar putea face o crimă.
– Iar eu sunt ultimul care ar putea face o sinucidere.
– Treaba ta.
Vehiculul se oprise la uşa membranoasă a celulei, iar cei doi coborâră. Tremurând de frig, pătrunseră cu mişcări vibratile înăuntru.
Aveau de ispăşit o pedeapsă de nouă luni de închisoare şi, plictisindu-se, inventară diverse jocuri pentru a-şi menţine forma fizică şi pentru a nu înnebuni.
Cînd începură transformările celulei, se înscriseră şi ei în ele. Rareori, mai schimbau două vorbe.
Cînd seria de metamorfoze încetă, fură puşi în libertate şi eliberaţi de ultimele rămăşiţe ale fostei celule.
– Suntem siamezi, spuse Iisus.
Celălalt nu răspunse, hotărît să nu mai scoată nici un cuvînt, niciodată. Se mersese prea departe cu iubirea aproapelui.
E… cinică. Abia când se vorbeşte de cele 9 luni de închisoare mi-am dat seama despre ce e vorba. La “mişcări vibratilă” doar m-am mirat.
Nu stiu daca ai auzit teoria savantilor americani potrivit căreia Iisus nu ar fi murit, ci, dupa ce a iesit din coma, a luat drumul a ceea ce era atunci Japonia. Alti savanti au lansat teoria potrivit careia Iisus ar fi avut un frate geaman care ar fi luat-o spre Est, dar nu se stie nici azi care era ala si care era celalalt. Nu e nici un cinism; e anticipare a trecutului sau, cum ii spun unii, ucronie. Sa faci asta intr-o pagina, in timp ce americanii scriu mii de pagini pe o tema din asta, nu mi se pare greu, ci chinuitor. E o ucronie-aforism. Daca am fi platiti sa umplem ”caramizi” cu apa de ploaie, am face si asta, cu bucuria castigului. Cand nu il umpli cu bani sau satisfactie sufleteasca, timpul sta. In Romania, timpul n-a mai trecut de vreo 200 de ani.