Cercetători ai Universității din Hong Kong, observând faze ale evoluţiei stelelor au descoperit că acestea sunt capabile de a produce compuşi organici complecși şi de a-i ejecta, umplând spaţiul interstelar. Complexitatea şi structura acestor compuşi seamănă cu a compuşilor din cărbune şi petrol, a afirmat Sun Kwok, liderul grupului de studiu.
Studiul a pornit de la evaluarea Emisiilor Infraroşii Neidentificate, care nu corespundeau gazelor care nu corespundeau compuşilor simpli de carbon şi hidrogen (polycyclic aromatic hydrocarbon) , identificând provenienţa acestor radiaţii asociate în special cu stele aflate în stadiul de nebuloasă protoplanetară , crescând în intensitate odată cu evoluţia în nebuloasă planetară. Concluzia este că acești compuşi organici complecşi apar în mediul circumstelar, înainte de formarea completă a planetelor.
În plus, dovezile sugerează că duratele de generare a compuşilor sunt mult mai mici decât perioadele de evoluţie dinamică care sunt de ordinul miilor de ani. Din studiul stelelor care explodează, rezultă că aceşti compuşi organici sunt produşi încă şi mai rapid, duratele fiind de ordinul zilelor sau săptămânilor.
Articolul original este aici.
EL