Pe 5 octombrie 2011, un mare vizionar ne-a părăsit. Steve Jobs, cofondator al Apple, a pierdut o lungă lupta cu o afecţiune necruţătoare.
Suntem datori să evidenţiem contribuţia sa majoră la evoluţia modului în care privim calculatoarele, la integrarea tehnologiei şi a electronicii în cotidian. O bătălie pe care a purtat-o împotriva inerţiei sociale, aducând în prim plan gadget-uri care au schimbat perspectiva asupra consumului de muzică, divertisment şi chiar de carte. A stimulat îndeosebi comunicaţiile mobile, influenţând major ceilalţi competitori, prin acelaşi stil unic, eleganţa designului minimalist fiind cea mai recunoscută emblemă.
Am pierdut o personalitate care trăia permanent în viitor, oferind lumii lucruri provenind din chiar acel timp al visării. A mobilizat pentru aceasta resurse considerabile, smulgând efectiv viitorului realizări tehnologice uluitoare.
Îţi mulţumim, Steve Jobs!
american, 8.3 mld dolari avere si moare la doar 56 de ani.
iti da de gandit!
Isi stabilise salariul la un dolar pe luna. Se gândea prea mult la alţii.
da, li se facea mila celor de la FISC, ii aduceau painici sa nu moara de foame. o sa teasa americanii la legende de n-o sa avem timp sa le citim. gagiul a dat milioane de calculatoare GRATIS la scoli.
dap… ca sa fie nevoiti parintii sa le cumpere pentru acasa ca li se suiau aia pe pereti.
deh… multe a mai facut gagiul. da’ am impresia ca toate astea s-au intamplat intr-o alta tara.
una condusa un picut altfel.
Steve Jobs a fost atat de departe de standardele americane, incat poti sa spui linistit ca a fost de pe alta planeta.
Jobs a vazut unde altii au fost orbi, a speculat oportunitati si a impins lucrurile mai departe din punct de vedere al tehnologiei.
Din pacate aceeasi viziune a creat una dintre cele mai atroce si eficiente “masini de muls” capitaliste, “muls” bazat ignoranta consumatorilor.
Jobs a reusit sa-si atinga visele, si sa ofere si altora materializarea viselor sale. Bineinteles, cu un pret. Iar ca sa obtii astfel de obiecte, provenite din vise, crede-ma, merita banii. Masina de muls de care vorbesti de fapt este Micro$oft. Nu sunt fan Apple, dar trebuie sa le acord meritul de a fi demonstrat primii ca Linux este un concurent viabil pe piata SO, si poate fi folosit cu succes ca SO Desktop. Şi nu numai. Pe de alta parte, au permis aparitia alternativelor, Android fiind cel mai remarcabil SO dupa iOS. Apple, nu trebuie sa uitam, a daramat doua cvasi-monopoluri: Microsoft şi Nokia.
In condiţiile astea, despre ce masina de muls vorbim? Intel?
Vorbim despre masina de muls care iti impune sa-i dai credit card-ul numai pentru “activa” device-ul pe care l-ai platit, altfel nu te lasa sa-l folosesti. Aceeasi masina iti ofera “update”-uri care handicapeaza device-urile (pentru a cumpara inca unul, mai nou), fara posibilitatea de a reveni la starea initiala…
Nu vreau sa ma bag prea adinc in chestia asta, pentru ca nu merita si oricum opinia mea e deja formata si confirmata. Imi place ce hardware produc, insa partea de software este atit de aservita politicilor comerciale “abysmale” incit prefer sa ma uit de pe margine sau sa caut alternative.
Mda, si a “aparitia” Android-ului prin nenumarate procese inchipuite.
Pentru mine Jobs este un mic […] al tehnologiei: a avut geniu si viziune, insa au fost traspuse in niste politici comerciale execrabile.
Bine, majoritatea clientilor (cei pentru care orice tableta este un iPad si orice telefon cu touch screen este un fel de iPhone cu alt nume pe el) sint mai mult decit fericiti. Intreba-te de ce Apple nu prea a reusit nimic in mediul Enterprise…
Draga Adrian, te rog sa nu exagerezi si sa tai logica si realitatea cu usurinta cu care un taximetrist taie trei benzi fara sa se asigure.
In primul rand, iPhone-urile nu cer card de credit la activare. Am activat personal cateva jucarii de-astea. Cer doar o cartela activa pe net. In al doilea rand cardul de credit este folosit pentru AppStore – care este optional, unde o multime de programatori si-au pus aplicatiile, reusind sa faca bani din niste programe care altfel ar fi fost piratate. Deci masina de muls a fost si in folosul catorva mii de programatori. In al treilea rand, update-urile sunt optionale si riscurile sunt evidente la orice update. Spune-mi ca Windows-ul nu a crapat niciodata la update. Acesta e si motivul pentru care telefoanele cu Windows nu sunt actualizate – Microsoft nu-si asuma riscul de a brick-ui telefoane, iar operatorii nu-si dau osteneala sa certifice update-urile. Apple, in schimb si-a asumat riscul, si-a dat osteneala. Si bineinteles are o multime de procese cu Androizii care au imitat. Dar imitatia nu este copiere, si aici e alta poveste. Despre povesti, putem vorbi in particular mult si bine, si cu placere.
In rest, despre morti numai bine.
… Androidul este un sistem de operare pentru iPaduri.
Condescendenta a la Apple 😉
Ceea ce mi se pare mie mai S.F., la aproximativ 5 ani dupa ce a preluat Apple in 1997, si dupa ce a renuntat la toate actiunile filantropice, Jobs se imbolnaveste de cancer. Sa intelegem ca Gates traieste bine mersi pentru ca nu a renuntat la generozitatea sa? Poate ca exista o legatura subtila intre toate aceste aspecte, bani-suflet-faima-putere-control, iar daca nu mentii un echilibru, se duce naibii totul. Numai Dzeu stie. Oricum, a murit un om, sa fie iertat de toate cele.
Mi-a plăcut mult un titlu peste care am dat pe net şi care exprimă cel mai bine legătura lui Jobs cu SF-ul: “RIP Steve Jobs, who made the world more science fictional”