Păstrăm această civilizație narcotizată altfel nu s-ar putea îndura pe sine. De aceea somnul ei nu trebuie deranjat… Îi păstrăm într-un echilibru precar iar fără noi ar fi aruncați în chinurile agoniei universale. Sîntem ultimul Atlas al acestei lumi.” – Stanisław Lem, „Congresul viitorologilor”

Un spectacol SF polonez a cucerit Europa și se pregătește să încînte și Asia.

„Planeta Lem” este o extravagantă „outdoor multimedia performance”, o călătorie pe tărîmurile imaginației creată de teatrul polonez Biuro Podróży (Agenția de Turism) din Poznan.

O producție vizionară și avangardistă, o împletire între pantomimă, muzică, efecte scenice, proiecții multimedia și costume deosebit de originale.

„Planeta Lem” a fost lansată în prima zi a președinței poloneze a Uniunii Europene, pe data de 1 iulie 2011 la Londra (South Bank, lîngă National Theatre). Au urmat spectacolele de la Bruxelles pe 6-7 iulie, Paris pe 10 iulie, Madrid între 22-24 iulie, Berlin 4-5 august, Kiev 3-4 septembrie și Moscova pe data de 21 septembrie. Vor urma Beijingul și Tokio.

Spectacolul este inspirat de operele lui Stanisław Lem, regizorul Paweł Szkotak a scris scenariul utilizînd personaje lemiene precum Ijon Tichy, Profesorul Tarantoga și a rezultat un text ce aparține pe deplin universului celebrului scriitor SF polonez. O lume a viitorului în care fericirea dăruită oamenilor de inteligențele artificiale se dovedește a fi iluzorie, omenirea devenind degenerată, pasivă și abulică. Descendenții noștri au descoperit sensul vieții : o doză de halucinogen consumată sub „benigna” și binevoitoarea supraveghere a computerelor și roboților.

„Clarviziunea lui Lem constă nu numai în capacitatea sa de a prevedea viitoare invenţii, ci în descrierea modului în care noile tehnologii vor afecta şi schimba omul. Descendenții noștri umanoizi nu vor arăta numai diferit; schimbate vor fi de asemenea și familiile lor şi interacţiunile sociale. Acceleraţia tehnologică ne permite să creăm şi să satisfacem nevoi iar în acelaşi timp introduce posibilităţi practic nelimitate de control şi manipulare. Tînjirea după sacru, decorul fantastic şi visurile despre o lume mai bună fac astăzi din science fiction unul dintre rezervoarele gîndirii romantice, în sens general. Planeta Lem este un tărîm al viitorului, care a devenit un paradis fals, un fel de distopie. Este locuită de mucilizi, oamenii viitorului. Ijon Tchy, contemporanul nostru, îi întîlnește datorită tehnologiei călătoriei în timp. Care va fi rezultatul confruntării lor ? Unde se stabilește graniţa dintre impunerea propriei viziunii asupra adevărului şi empatie ? ”, declara Paweł Szkotak.

Va putea Ijon Tichy să distrugă falsa idilă a mucilizilor ? Fericirea poate fi obținută în absența libertății ? Trebuie să intervină Tichy ? Are dreptul un om din trecut să încerce să modifice viitorul ?

Paweł Szkotak a subliniat că „Planeta Lem” nu este numai divertisment ci mai degrabă o alegorie despre dificultatea adaptării la libertatea recent cucerită. Mucilizii sînt oamenii viitorului care au renunțat să mai gîndească și să muncească după ce roboții au preluat toate responsabilitățile. Mucilizii sînt obezi, leneși și fericiți. Sînt traumatizați de sosirea lui Ijon Tichy și se lasă cu greu convinși să participe la revolta contra roboților. Sînt victorioși dar nu se regăsesc în noua lume și încep să tînjească după cea veche. Libertatea e prea greu de îndurat.

Scenografia spectacolului îi aparține Agnieszkăi Zawadowska și muzica lui Krzysztof Nowikow.

Scenariul și regia : Paweł Szkotak; Scenograf: Agnieszka Zawadowska; Muzica: Krzysztof Nowikow; Lumini: Magdalena Górfińska; Actori: Bartosz Borowski, Agata Elsner, Mateusz Felsmann, Miron Jagniewski, Mateusz Kostecki, Łukasz Kowalski, Jarosław Siejkowski, Marta Strzałko, Piotr Wojtyniak, Tomasz Wrzalik; Producători : Teatr Biuro Podróży și Institutul Adam Mickiewicz, Polonia.

Teatr Biuro Podróży a fost fondat de către  Paweł Szkotak  în 1988 la Poznan. În cei douăzeci și trei de ani de activitate, teatrul a obținut o identitate și un stil unic. Spectacolele sale între care treisprezece „performances” au obținut premii prestigioase:  „Carmen Funebre” – Fringe First, Critics’ Award și Hamada Award la Edinburgh, Marele Premiu la Festivalul de Teatru din Atena iar “Macbeth” – Director Award, Festivalul Fadjr din Teheran. Spectacolele au fost prezentate în patruzeci și șase de țări de pe toate continentele locuite.

„Planeta Lem” este un omagiu adus marelui scriitor Stanisław Lem prin intermediul programului cultural polonez „I, CULTURE” a președinției poloneze a Uniunii Europene. Prin acest program, Stanisław Lem este considerat alături de scriitorul și poetul Czesław Miłosz, și de compozitorul Karol Szymanowski, ca fiind unul dintre geniile definitorii ale Poloniei.

Vă invităm să descoperiți „Planeta Lem” :

http://www.youtube.com/watch?v=m69pJzlXMCA

http://www.youtube.com/watch?v=7YHecoy1eog&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=UGn7bYlpt4s

http://www.youtube.com/watch?v=Tk8qlyp0iss&feature=related