Vă aduc în vedere o scrisoare deschisă a Monicăi Macovei privind problema pământului pe care trăim, la propriu. Dragilor, suntem în pericol să nu mai putem pune piciorul pe pământ românesc, în cazul în care proiectul de modificare a legii minelor trece de parlament. Proiectul prevede pe scurt metode de expropriere a oricărei suprafeţe de teren împreună cu orice altceva e deasupra sau dedesubt, fără griji deosebite din partea expropriatorului decât aceea de a avea o licenţă de exploatare pentru zona respectivă. Astfel că dacă cineva ar obţine o licenţă asupra pieţei Arcului de Triumf, ar putea să-l dărâme, fără prea mari bătăi de cap. Problema este că omul simplu nu are mari puteri de acţiune fiindu-i impuse conform proiectului, termene de judecată de maxim 7 zile şi obligaţia depunerii a 10% din valoarea proprietăţii sale sau minim 10.000 de lei. În cazul ţăranilor din Roşia Montana aceste condiționări sunt de domeniul Fantasticului, împiedicând clar şi evident accesul lor la justiție.

Mai mult, nu statul este cel care expropriază, ci chiar firma privată care are licenţa de exploatare, această licenţă dându-i un caracter impropriu de utilitate publică. Exploatările miniere nu sunt de utilitate publică.

Scrisoarea priveşte propunerea de mai jos, ale cărei detalii vi le ofer, şi o puteţi citi la adresa de aici.

Propunerea   legislativă   iniţiată   de   senatorii   Toni  Greblă   (PSD)   şi  Ion   Ruşeţ  (PDL), Pl­x. 549/20091, pentru modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003 a fost adoptată de   Senatul României în şedinţa din data de 27 octombrie 2009 şi este în prezent în dezbatere la   Camera Deputaţilor, cameră decizională în acest caz. Propunerea legislativă a senatorilor Greblă şi Ruşeţ conţine o serie de prevederi   care încalcă grav drepturile fundamentale ale cetăţenilor României.

Mai mult, aflam de campania ”România întreabă, RMGC răspunde”, prin care se dorește o campanie publicitară deschisă tuturor celor care aprobă proiectul. Legătura dintre cele două teme – modificarea legislativă şi campania publicitară este evidentă.  Sursa este articolul lui Mihai Goţiu.

Citez, declaraţia care trebuie semnată de cei care pun întrebări RMGC:

”Subsemnata/subsemnatul…. (nume, prenume, date de identificare etc.)

În calitate de participant la Campania ”România întreabă, RMGC răspunde”, a companiei Roșia Montană Gold Corporation îmi manifest acordul ca Organizatorul – HiFi Production să aibă dreptul de utilizare a imaginii mele (photo, video și audio) și a declarațiilor precum și a celorlalte atribute personale ale subsemnatei/subsemnatului în orice fel de materiale publicitare legate de această Companie, indiferent de modul de realizare al comunicării comerciale și indiferent de suportul pe care este fixat materialul publicitar (presă, online, TV, radio, outdoor, foto etc.).

Dreptul de utilizare a imaginii și al declarațiilor va fi transferat integral companiei Roșia Montană Gold Corporation care va putea folosi ulterior materialul și declarațiile, integral sau parțial, pe orice suport și canal media, nelimitat teritorial sau în timp.

Subsemnata/subsemnatul ……………. mă angajez să nu denigrez imaginea Realizatorului sau a companiei Roșia Montană Gold Corporation sub sancțiunea de daune.

Subsemnata/subsemnatul ……………… îmi exprim expres consimțământul pentru folosirea datelor personale (nume, prenume, adresă, imagine, CNP etc.) în scopul contactării mele ulterioare de către un reprezentant al organizatorului sau al companiei RMGC și în scopul realizării unor materiale video/audio/print care să includă declarația sau întrebarea pusă de mine.

Dacă nu am fost selectat să particip în cadrul acestei campanii, nu trebuie să primesc nici o compensație financiară din partea Organizatorului sau al companiei RMGC.

Prezenta declarație a fost redactată în 2 exemplare originale, câte un exemplar pentru fiecare parte.”

Deci, dragilor, dacă aţi semnat aşa ceva şi daţi like pe Facebook la acest articol sau cele semnalate tot aici, sunteţi în pericol să platiţi daune. Oricum dacă v-aţi oferit datele personale unei companii private care nu vă respect dreptul propriu la imagine e déjà grav. Sper să nu vă întălniţi cu norocul acesta.

Citez din articolul lui Mihai: Modul în care se obține consimțământul este manipulator. Chiar dacă cei care întreabă au posibilitatea să citească ce semnează, ”Organizatorul” știe că 99% dintre români sunt obișnuiți să semneze ”ca primarul”.

Foarte adevărat. Uitaţi-vă pe contractele de telefonie mobilă, cele mai Verzi sau mai Oranj, şi veţi vedea că aveţi deschise implicit o serie de servicii care vă taxează urât cum ar fi apeluri internaționale sau internet mobil, dar nu aveţi ceva util cum ar fi roaming. Aveţi bife pe folosirea datelor personale în scopuri de marketing sau orice altceva, dar nu ştiţi să fi fost întrebați de ele. Luaţi măsuri pentru blocarea lor. Deci aţi semnat ca “primarul”? Mda. Eu da. La bănci? Mda.

Concluzia pentru azi: Toporul nu a putut tăia pădurea până când nu s-a găsit o uscatură care să promoveze la rangul de coadă de topor.  Ca să-l citez iar pe Mihai: “Când cineva se comportă ca un simplu instrument (”doar un sunetist”), fără să aibă probleme de conștiință legate de faptul că acțiunile lui le-ar putea face un rău sau un deserviciu celor din preajmă, nu se poate numi ”artist”. Ci profitor.”

Mulţi români care au ajuns funcţionari în anumite companii, şi au dialog cu restul lumii, că sunt agenţi de vânzare sau relaţii cu publicul, sau agenţi de campanile, sau deputaţi sau parlamentari, uită că au în faţa lor oameni. Uită de restul românilor, doar ca să-şi satisfacă interesele proprii, un loc de muncă o viluţă, o maşinuţă. Adoptă mantia protectoare a companiei şi îngroapă în probleme orice amărât care le trece pragul şi le dă bună ziua. Au uitat să fie oameni, au uitat de caracterul efemer al prezenţi lor pe acest pământ. Viaţa lor are ca justificare artificială banul şi nu creaţia.

Sunt vremuri în care proiecţiile scenariilor Science Fiction ne ajung din urmă şi ne întrec. Chiar şi cele negative.

Cu o Românie acoperită de licenţe de exploatare, românii vor fi doar iobagi pe plantaţie. Vor fi angajaţii fără drepturi ai celor cu licenţe. România va fi Colonia Marte din „Total Recall”, cu robinetul de oxigen în mână la şeful coloniei.

Ca să nu amintesc de domnul preşedinte imparţial Băsescu, susţinător declarat al proiectelor RMGC. Că ar fi prea de tot.

Uichend plăcut,

Eugen Lenghel

P.S. Roşia Montana