Trei din cei şase astronauţi  ai Staţiei Spaţiale Internaţionale au aterizat azi în Kazahstan. Întoarcerea s-a făcut cu o capsulă Soiuz. Singura neplăcere a călătoriei a fost întreruperea temporară a comunicaţiei, care a fost restabilită în timp, cu ajutorul unui Antonov care zbura în cerc deasupra capsulei. Nu se spune cât de tare le-a plăcut impactul cu solul, şi nici fotografii cu capsula nu am găsit, în afară de cele de expoziţie.

Se presupune că următorul zbor spre ISS este pe 14 Noiembrie, dacă ruşii reuşesc să descopere ce a produs accidentele anterioare. Cu toate zvonurile şi veştile îmbucurătoare despre SpaceX şi alţii, privind alternative de transport, singurele zboruri ale privaţilor vor fi pentru marfă, şi nu pot spera să transporte persoane până în 2015. Astfel că USA va plăti $50 mil, pentru fiecare astronaut plasat pe orbită. Pentru cosmonauţi, tariful e mai mic.

Singura altă ţară capabilă să transporte oameni în spaţiu este China. Dar, nefiind parteneră la ISS, ceilalţi se cam abţin. Iar noile navete spaţiale de care vorbesc americanii, sunt pentru viitorul îndepărtat. Doar ştiţi că ei sunt foarte tari la marketing.