Plafonul datoriei suverane a SUA creşte. Ratingul acestei datorii scade de la AAA. Standard & Poor anunţă astfel posibilitatea ca această datorie să nu mai fie acoperită în anumite condiţii.

În acelaşi timp, economia chineză e în creştere. Un procent apropiat de 90% din producţia mondiala de electronice se produce în zonă. China este un cumpărător important de aur, iar preţul aurului creşte continuu. Deşi rezervele de aur de la Roşia Montana sunt spectaculoase, statul român nu vrea ca să le exploateze în nume propriu, jenându-se în acelaşi timp să le ofere cadou către Gold Corporation.

Europa are probleme cu unele state membre, România cu bogaţia de resurse şi neputinţa de a le exploata. Aceeaşi neputinţă care ne face ca din ’90 încoace să nu fi terminat măcar o autostradă.

La Hotnews.ro, Cristian Sima, preşedintele SIBEX este asaltat de întrebări din care se întrevede spaima căderii SUA şi a supremaţiei Chinei. O realitate, aş spune eu. Sub analiza posibilităților reale, şi extrapolarea acestora în viitor, China este dirijorul planetei.

Micile discursuri pe care le-am expus la Romcon, susţineau aceleaşi argumente: specificul demografic al Chinei, resursele naturale, deschiderea către industria spaţială, cvasi-monopolul electronicii de vârf, ca sa nu spun de echipamente din IT&C.

După cum aminteam, China cumpără aur în cantități mai mari decât ar fi necesare producţiei de electronice. Daca luam în seama industria aero-spaţială, această necesitate începe să fie justificată. Dacă luăm în calcul şi recenta degradare a datoriei SUA, avem imaginea completă.

Actualmente, fără doar şi poate, indiferent ce spun statistici dirijate de diverşii manipulatori ai opiniilor publice, China este cel mai mare producător al lumii. Este statul cu populaţia cea mai numeroasă. Este statul cu diaspora cea mai mare. Este singurul stat (care contează) unde demografia este ţinută cu stricteţe în frâu, prin legi drastice, amenzi şi taxe. Populaţia afectată, de 35%, este în general populaţia urbană, de la care putem aştepta să fie bine pregătiţi tehnic şi cultural. Foarte probabil să ştie o limbă străina.

Acestea fiind premizele, vă propun scenariul de cucerire nonviolentă a lumii de către China. În condiţiile în care marea majoritate a familiilor occidentale, datorită resurselor descrescătoare, nu au încotro şi evită să dea naştere unor urmaşi, chinezii emigranţi nu mai au restricţii. Nici economice, fiind obişnuiţi să trăiască în condiţii minimaliste, nici demografice, legile Chinei fiind departe. Există potenţialul ca un exod de 20-25% din populaţia Chinei (1.3 miliarde), fiecare având o mie de dolari în buzunar să se răspândească în lume şi să dea naştere a cel puţin doi copii. În circa 20 de ani vom avea de-a face cu aproape încă un miliard de chinezi în lume, integraţi. Destinaţiile de predilecţie vor fi zonele dezvoltate, cu apetit enorm pentru mâna de lucru ieftină: SUA, Canada şi Europa. Populaţia totală actuală a acestor zone, nu este un miliard. Chinezii pot deveni majoritari în aceste zone, în 20 de ani.

Dacă v-aţi temut de criza mondială şi de foamete, aşteptaţi până când chinezii vor începe să mănânce cu lingura, după cum spune o bună poantă cu autor necunoscut.

Acest articol prezintă posibilităţi, şi nu realități. Calculele sunt estimări, şi prin urmare inexacte. Nu este scris pentru a vă face să vă temeţi de China, ci pentru a vă scoate din letargie. Acum e momentul.

Eugen Lenghel