Deşi oamenii de știință credeau că moştenirea genetică dinspre Neanderthalieni este nefolositoare, s-a dovedit recent contrariul. Sexul cu Neanderthalieni sau Denisovani a ajutat la creşterea imunității. Mai mult, rasismul subtil care era susţinut de ideea că Homo şi Neanderthal nu se întâlneau decât la război a fost complet demolat. Detalii aici.

Oricum pe vremea când sărbătoreau uniunea interspecii şi îşi donau unii altora imunitate fericită, vremea nu era atât de fierbinte ca acum. Încălzirea globală accentuată din ultimul an, a dus la creşterea frecvenţei uraganelor şi chiar migrarea acestora spre nord. Ultimul ameninţă chiar oraşul New York.  Trei sute de mii de oameni au fost anunţaţi să evacueze, în timp ce uraganul Irene se îndreaptă spre nord. Traseul neobişnuit este favorizat de încălzirea puternică a apelor de coastă ale Atlanticului, neobişnuită pentru aceste latitudini.

Legătura între creşterea incidenţei uraganelor şi a ariei lor de acţiune cu încălzirea globală, mulţi dintre denunţătorii înverşunaţi ai teoriilor privind încălzirea globală fiind siliţi să-şi reconsidere opiniile. Toată lumea se întreabă acum ce caută o furtună tropicală aproape de centura de zăpadă?

În sumar: anul acesta dezastrele cauzate de condiţii climatice au adus pagube de peste un miliard de dolari, doar în USA. Anul trecut a fost cel mai cald an înregistrat vreodată. Gheţarul Arctic este la cel mai scăzut nivel. AU fost inundaţii record din Pakistan în Queensland până în Mississippi. Secete record în stepele din Rusia şi în Texas. Toate sistemele naturale au mai multa energie, contribuind la creşterea pagubelor. Detalii aici.

În plus, astronomii reuşesc să ofere un subiect care să mai umple spaţiul pe canalele de ştiri, în dauna alertelor privind încălzirea globala. O planetă care nu e planetă, ci doar miezul condensat şi comprimat al unei stele stinse, se presupune că ar fi acum un uriaş diamant . Conţinutul mare de carbon şi presiunea imensă ar justifica această ipoteză. A scăzut cumva preţul diamantelor? Sigur că nu. Steaua e o vecină nu foarte apropiata a galaxiei, iar sovieticii au oprit zborul rachetelor de transport până află de ce a explodat ultima lansată. Credeţi că NASA ar repune în funcţie navetele doar pentru atâta lucru? Nu. Deocamdată se ceartă pentru ultimul lor drum. De exemplu Ohio sunt supăraţi pentru că nu au primit şi ei una. Ce dacă nu au la fel de mulţi turişti străini ca cei de pe Coasta de Est. Detalii aici.

În concluzie: ne bucurăm de moştenirea dată de strămoşii Neanderthali, pe care i-am negat o vreme, dar imunitatea lor ne-a ajutat – până acum, căci nu ştim ce noi boli ne vor paşte, acum cu încălzirea globală. (Am auzit că în Grecia ar fi cazuri de malarie). Şi chiar dacă nu sunt boli, pot fi uragane, care nici nu se uită la moştenirea genetică. O să ne uităm cu uimire la bazine de apă secate şi la furtuni care întorc nisipul pe dos. Iar prețioasele nestemate descoperite pe cer, sunt deocamdată bune doar să umple spaţiul emisiunilor de ştiri, care de la o vreme copiază unele de la altele şi se uită pe listă ca să verifice dacă subiectul e politically corect.