O problemă gravă a umanităţii poate declanşa altă problemă mult mai gravă. La NASA se vorbeşte din ce în ce mai serios despre ce-ar putea să facă o civilizaţie sau o inteligenţă extraterestră privind risipa de energie vitală şi fatala deteriorare a ecosistemului global. Adică să pedepsească oamenii. În cel mai bun caz, umanitatea va fi întoarsă la stadiul preistoriei, lipsită de unelte sau chiar înrobită. Mult mai gravă este ipoteza anihilării totale, caz în care specia Homo Sapiens ar deveni extinctă. Detalii aici.

Acolo în State, probabil că se ştie despre ce e vorba, fiind destul de suspectă graba preşedintelui Obama de a retrage navetele spaţiale din circuit, dar nu numai.

Un scandal de oarecari dimensiuni, a fost declanşat în jurul Departamentului pentru Energie, atunci când un important cercetător arctic – biolog, Charles Monnet, a fost suspendat aparent fără motiv, sau din motive nelegate de profesie. El anunţase că fauna arctică suferă de pe urma schimbărilor climatice, mai precis urşii polari (în special puii) mor datorită distanţelor tot mai  lungi pe care trebuie să le străbată înot. Studiul în care era expusă această ipoteză a fost negat şi apelul la preşedinţie refuzat, pentru ca administraţia Obama să poată permite prospecţiuni şi exploatări petroliere în zona Oceanului Arctic. Detalii aici.

Scandalul ia amploare şi se propagă, odată cu confirmarea studiului de către un organism independent, şi cu implicarea aceluiaşi Birou pentru Management al Energiei Oceanice în proiecte concrete privind concesiuni din Marea Chuckhi, acolo unde se intenţionează demararea unor proiecte de exploatare. Proiectele respective ignoră cvasi-total ecologia zonei, exemplul oferit fiind cel al morselor, care nu mai găsesc suficientă gheaţă şi sunt nevoite să urce pe uscat. Detalii aici.

Problema este aceeaşi administraţie Obama, care dă bani cu nemiluita băncilor care degrabă se apucă să-i cheltuiască şi să scoată la mezat casele faliţilor – în loc să ofere bani faliţilor pentru a-şi răscumpăra casele şi a scoate şi băncile astfel din  „blocaj”, aceeaşi administraţie care blochează un program spaţial (de frica alienilor) şi, făcând cu ochiul, dă voie privaţilor din aerospaţiale să facă pe taximetriştii.

Aceeaşi administraţie care vrea să rezolve problema încălzirii globale prin negarea ei completă – foarte bine dacă se topeşte calota, o să putem exploata mai uşor ce e acolo.  Şi care încă o dată aruncă o ploaie de hârtii verzi fără acoperire în lume, diluând valoarea rezervelor altor state şi crescând nivelul datoriei USA. Care vrea să rezolve problemele energetice ale USA prin exploatarea ultimelor resurse de petrol topind pentru aceasta chiar şi calote polare, şi nicidecum prin miile de patente de energie ieftină, care sunt ţinute la secret.

Da, e foarte posibil ca salvarea să fie din afara Statelor, şi nu neapărat din partea unor extratereştri mai mult sau mai puţin binevoitori. Din ce în ce mai mult pare plauzibil ca într-un viitor scurt să fim nevoiţi să învăţăm chineza, şi să o folosim zilnic. Exact ca în Firefly şi Serenity, care au fost retrase de pe cablu pentru că erau prea bune.

Acum puneţi-vă şi întrebările corecte.

E.L.