Prima zi a „Romconului” din 2011 a fost o zi de rememorare a mai vechilor ediţii. George Ceauşu, în special, a ţinut să ne amintească, mai ales că a fost ultimul organizator, pentru o perioada, al acestor manifestări. După mai bine de 5 ani de întrerupere, „Romconul” revine, poate modest, ca o tentativă de reluare a tradiţiilor, cu speranţe mari pentru anul viitor.
Prima dezbatere cu titlul   “Fandomul românesc – trecut, prezent, viitor”, a fost gâzduită de Marian Truţă şi Eugen Lenghel, având ca oaspeţi, pe lângă tinerii cititori din Atlantykron, pe Valentin Nicolau din partea Editurii Nemira, Roberto Quaglia – scriitor italian,  Mircea Liviu Goga – realizator de radio, Viorel Pîrligras – grafician,  George Ceauşu – profesor, Aurel Cărăşel – profesor, Adrian Bănuţă şi Nicolae Cozma – ambii producători la TVR şi Sorin Repanovici, organizator al Atlantykron.
Tema discuţiilor s-a îndreptat rapid spre relaţia dintre creatorii de SF şi public, relaţie mediată de edituri şi librării. A urmat o serie destul de fierbinte de intervenţii – de remarcat discursurile lui Valentin Nicolau şi George Ceauşu. În final a reieşit necesitatea unei mai strânse colaborari între categoriile care participă la fenomenul SF: scriitori, artişti grafici, editori şi nu în ultimul rând cititori. O premieră este lansarea de către Editura Nemira, prin directorul acesteia – Valentin Nicolau, a viitoarei colaborări cu graficienii români consacraţi, pentru realizarea viitoarelor coperte ale colecţiilor de SF Nemira.
Sesiunea s-a încheiat târziu în noapte, cu promisiunea unei pauze bine-meritate şi a reluarii discuţiilor a doua zi.
Vom reveni.
E.L.