Asistam în urmă cu o săptămână la o vânzare furioasă. „Fire-sale” de săptămâna trecută, declanşată de HP, vine în contextul în care majoritatea producătorilor de calculatoare personale şi laptopuri se întâlnesc pe aceeaşi piaţă cu producătorii de telefoane mobile. Această piaţă este cea a tabletelor (tab, pad, ipad, touchpad, e-reader, etc.). O mulţime de astfel de tablete cu sau fără ecran sensibil, monocrome sau color au ieşit pe piaţă, profitând în special de tendinţa spre mobilitate a consumatorilor. Principala preocupare a consumatorului tehnologizat pare să fie spre economisirea timpului şi a spaţiului.
Apple cumpără tehnologie din viitor ocupând segmente importante din industrie pentru a obţine primul, în exclusivitate şi la un preţ accesibil celorlalţi competitori peste ani de zile. Exemplul începe a fi urmat şi de alţii, în special de Samsung, care în plus are şi capacitatea proprie de producţie.
Consumatorul cumpără timp şi spaţiu odată cu electronica multifuncţională. O tabletă poate folosi la rigoare şi ca telefon mobil, iar un telefon mobil mai dotat poate fi folosit în ultimă instanţă ca book reader. Ce au în comun aceste aparate? Legătura la internet. Internetul este vital pentru achiziţia rapidă de cărţi digitale, preferat îndeosebi pentru a evita vizita la librărie. Deşi argumentul principal putea fi costul – o carte în format hârtie fiind mult mai scumpă – argumentul a 80% din e-cititori este comoditatea: economisirea timpului şi evitarea librăriilor. Nemaivorbind de posibilitatea ca în librăria vizitată să nu existe cartea dorită. De altfel, 61% din cititori preferă librăriile electronice pentru uşurinţa cu care îşi cumpără cărţile. Dintre utilizatorii de readere de orice fel, 72% le preferă pentru că pot să-şi folosească timpul de aşteptare sau timpul de călătorie citind. Oamenii încep să accepte şi să perceapă necesitatea multitaskingului.
Aparent este vorba de un segment mic al populaţiei, fiind aduse în discuţie persoanele care au acces la telefonie mobilă, preferă telefoanele inteligente, au cel puţin un calculator, sunt dependente de internet, şi caută permanent metode de economisire a timpului personal. Principalul factor de răspândire pare a fi telefonul mobil. Cu peste 50% din populaţie folosind telefoane mobile, considerabil peste procentul utilizatorilor de calculatoare, targetul este asigurat. De altfel, tendinţa tuturor producătorilor de telefoane este să orienteze consumul spre telefoanele inteligente.
Deci acest public potenţial deschis spre consumul de cărţi digitale este din ce în ce mai mare. Se poate pune problema daca va rezista cartea digitală asaltului altor media: ziare digitale, muzica, filme, tv, sosite pe acelaşi canal de date. Răspunsul probabil este afirmativ. Filmele şi muzica au alt rol. Filmele au dezavantajul că necesită o lăţime de bandă considerabil mai mare decât orice. Lăţime de bandă şi costul final vor fi factorul de reorientare a consumatorului de media digitală spre cărţi electronice. Costul final mare şi timpul mare de acces la media tipărită a dus la retragerea consumatorilor/ cititori de pe piaţă cărţilor tipărite şi a ziarelor tipărite. De mai bine de doi ani asistăm la închiderea ziarelor şi a editurilor.
Unele edituri au abordat, deşi târziu, soluţia e-readerelor ieftine, accesibile publicului. Barnes & Noble este un exemplu notabil printre acestea având Nook şi Nook-Color la preţuri de $140/250, echivalentul a 4-5 cărţi mai scumpe. Cărţile au scăzut de la $30 în ediţia paperback până la $5 în ediţia electronică. Bună afacere, mai ales că nu trebuie să dai pagina cu mâna, în metrou sau autobuz. Un singur deget e suficient în era digitală (sic).
Aminteam la început de vânzarea disperată lansată de HP.com. Preţul tabletelor HP, coborât de la circa $450, până la $99 a fost determinat de un stoc masiv şi o neîncredere în piaţă. Piaţă vroia de fapt tablete. Cititorii vor cât mai multe tablete ( un stoc de 370 de mii a fost epuizat în 2-3 zile) dar la preţul corect. Acest preţ este de sub $200. Iar preţul corect pentru cărţile electronice este de sub $5. Nu vreau să mai amintesc de tăierea pădurilor şi ediţii tipărite. E o epocă dispărută şi e cazul să ne adaptăm la nou. HP a observat între timp care este prețul corect şi mă aştept să continue producţia în noile condiţii. De asemenea ceilalţi producători au început să se agite şi să scadă preţurile. Încă nu sunt la nivelul acceptat de majoritate, dar vor învăţa.
Am observat în ultimele zile o serie de reuşite în acest sens în România. Încă doi scriitori români au reuşit să publice electronic pe Amazon, scriitori ale căror lucrări abia aştept să le citesc: Marian Coman şi Emanuel Grigoraş.
Marian Coman este prezent cu volumul Fingers and other fantastic stories, în limba engleză, ţintind publicul internaţional. Felicitări.
Emanuel Grigoraş pune pe Amazon Locul Potrivit, paperback, în română, dar accesibil şi în format electronic. Felicitări şi îi sugerez să se concentreze pe ediţia electronică, chiar şi în format pdf.
Allview a reuşit lansarea unei tablete la 750 de lei. Îi propun să mai scadă puţin dacă vrea o piaţă mai mare.
În loc de concluzie: deşi hârtia este uşor de înțeles şi de folosit, timpul şi spaţiul alocate la producţie şi la utilizarea produsului final o elimină din punct de vedere practic. Tot ce ne dorim ca oameni, este să ne aparţină cât mai mult din timpul pe care-l trăim, să putem să-l folosim cât mai comod, şi să ocupăm cât mai puţin din spaţiul accesibil cu obiecte inerte. Chiar dacă aceste obiecte sunt ediţii princeps din Eminescu, le preferăm protejate în biblioteci.
Eugen Lenghel
tableta nu este ereader si nici ereaderul nu este tableta. E foarte adevarat ca tableta poate avea functia de ereader insa nu se compara cu ereaderul original. Monitorul sau screenul tabletei/telefon nu imita hartia de ziar asa cum o face ereaderul. De preferat ereaderele care au 16 niveluri de gri (cat este caracterul de inchis la culoare) Cartile din Amazon nu isi au rostul pentru cei ce nu vor sa citeasca in engleza atata timp cat exista scribd.com si docstoc.com in mod gratuit. Ereaderul te ajuta sa citesti mai repede si mai divers, savurand orice coada la vanzari sau orice stationare de 10 minute.
Diferentele intre tablete si ereadere se vor diminua. Pe de alta parte, lingvistic vorbind, va fi adoptata denumirea cea mai semnificativa si mai scurta. Deja “tab” este o forma scurta preluata de pe vremea cand se scria pe hartie. Si cred ca va avea preponderenta. Ereaderul mai are si neajunsul ca este dedicat. Preferintele se indreapta insa spre multifunctionale.