Zilele trecute, Cristian M.Teodorescu și Eugen Lenghel au fost oaspeți în studioul emisiunii Știință și Imaginație, la invitația gazdei, scriitorul și publicistul Alexandru Mironov. Cu această ocazie s-a înregistrat materialul pentru o emisiune viitoare, care va fi difuzată probabil pe 8 august.

Tema dezbaterii a fost legată de știință ca sursă de inspirație pentru scriitorii de science-fiction. Bineînțeles că pe lângă știință a fost adusă în cadru și tehnologia, mai ales acea parte legată de prelucrarea informației, unde asistăm de câteva decade la un fenomen exploziv. Legat de acest fapt, s-a constatat că democratizarea este în esență un motor al progresului. Accesul liber la laboratorul de experimentare duce la dezvoltarea domeniilor unde este posibil acest lucru. Nu demult, IBM își exprima scepticismul legat de posibilitatea creșterii pieței calculatoarelor personale. Astăzi, capacități de calcul de neînchipuit pentru vremea respectivă se regăsesc în telefoane mobile folosite de majoritatea populației.

Dezvoltarea  științifică, dependentă de sponsori și de acceptarea rareori democratică a rezultatelor din activitatea de cercetare pare mai degraba defavorizată din acest punct de vedere.

Vom reveni cu detalii privind momentul difuzării emisiunii, precum și cu un articol care va dezvolta temele dezbătute în emisiune.

Mulțumim lui Alexandru Mironov pentru amabilitatea de a fi invitat reprezentanții SRSFF să participe în cadrul acestei emisiuni. Speranța noastră este că nu va fi un eveniment singular.